Свет

Још један суд у САД пресудио да Трамп сме да се кандидује за председничке изборе 2024. године

Либерална активистичка група "Слобода говора за народ" покушала је да спречи Трампову кандидатуру позивајући се на законе из ере америчког грађанског рата
Још један суд у САД пресудио да Трамп сме да се кандидује за председничке изборе 2024. годинеGetty © Scott Eisen/Getty Images

Бивши амерички председник Доналд Трамп има право да се такмичи за функцију републиканског кандидата на председничким изборима у Мичигену 2024. године, одлучио је државни суд.

Одлука судије Џејмса Редфорда уследила је након тужбе либералне активистичке групе "Слобода говора за народ", која је тврдила да Трампова наводна улога у упаду у Капитол 6. јануара 2021. спречава бившег председника да води кампању.

Редфорд је у пресуди објаснио да одлуку о томе да ли су догађаји од 6. јануара представљали "побуну или устанак, као и је ли неко лице у њима учествовало" треба проследити Конгресу. Он је, такође, нагласио да изборне власти у Мичигену немају моћ да уклоне Трампа са гласачких листића.

"Слобода говора за народ" позвала се на Одељак три 14. амандмана, уставну клаузулу из доба грађанског рата у којој се наводи да се особа не може кандидовати за изборну функцију ако је "учествовала у побуни или устанку" против уставног поретка након што је положила заклетву да ће га штитити.

Портпарол Трампове кампање Стивен Чунг рекао је да његов тим поздравља одлуку и "предвиђа будућа одбацивања осталих случајева 14. амандмана".

Трамп, који према бројним анкетама убедљиво предњачи испред ривала за номинацију "црвених", суочио се са сличним тужбама и у другим државама, од којих су неке судови већ одбацили.

Упркос многим оптужбама са којима се суочава, бивши председник до сада није осуђен због побуне.

Врховни суд Минесоте прошле недеље је одбацио тужбу против Трампа, док се пресуда у сличном случају у Колораду очекује до петка.

Прошлог месеца, амерички Врховни суд одбацио је покушај републиканца из Тексаса Џона Ентонија Кастра да забрани Трампу да тражи реизбор 2024. на основу 14. амандмана.

Трампу се суди и по оптужбама за савезну заверу у вези са његовим наводним покушајима да поништи резултате избора 2020, чиме је постао први бивши шеф америчке државе који се суочио са федералном оптужницом.

Републикански фаворит се такође суочава са федералним оптужбама у вези са руковањем владиним документима под ознаком строге поверљивости, док га у Њујорку туже и град, и држава.

Бивши председник је у више наврата одбацио оптужбе као политички мотивисан "лов на вештице" који за намеру има да га спречи у повратку на председничку функцију.

image