Свет

Трампов "шаман" опет хоће у Капитол: Ченсли се кандидовао за Конгрес

Присталица Доналда Трампа у политичку трку се сада упушта као део табора Либертаријанаца
Трампов "шаман" опет хоће у Капитол: Ченсли се кандидовао за Конгрес© Win McNamee/Getty Images

Џејкоб Ченсли, кога су амерички медији током нереда на Капитолу назвали "Канон Шаман" поново би да уђе у ту зграду – овај пут као члан Конгреса.

Ченсли је поднео кандидатуру за осми конгресни округ у Аризони за 2024. годину.

Он је државној влади поднео Изјаву о заинтересованости наводећи да се за место у Конгресу кандидује као представник Либертаријанске партије, и то на место које тренутно држи републиканка Деби Леско, која је најавила да мандат неће продуживати.

Овај тридесетшестогодишњи либертаријанац и ветеран америчке морнарице био је учесник нереда на Капитол хилу 6. јануара 2021, а међу хиљадама Трампових присталица који су оспоравали изборну победу Бајдена издвојио својим стајлингом - на протесту се појавио без кошуље, украшен црвеном, белом и плавом бојом за тело, носећи крзнену капу са роговима и са америчком заставом. Слике на којима седи у столици потпредседника Мајка Пенса у Сенату, постале су виралне.

"Медији су ме звали 'Кју-шаман' или 'Кјуенон-шаман', али то је човек кога су створили у покушају да контролишу наратив и да униште мој јавни имиџ", навео је Ченсли на свом Икс налогу.

Он је, међутим, судији, након нереда рекао да је "погрешио" што је ушао у Капитол.

Осуђен је на 41 месец затвора, али је иза решетака провео укупно 27, од чега чак 11 у самици.

Превремено је пуштен из затвора убрзо након што је ТВ водитељ Такер Карлсон објавио видео, који влада раније није обелоданила, а на коме се види како Ченсли мирно шета Капитолом 6. јануара, уз полицијску пратњу. На снимку се може чути Ченсли како демонстрантима говори да је Трамп "замолио све да иду кући" и да то треба да учине, пошто су показали свој став.

Илон Маск био је један од истакнутијих гласова који су осуђивали поступање савезне владе према "шаману" у то време.

"Ченсли је у медијима лажно приказан као насилни криминалац, који је покушао да сруши државу и који је подстицао друге да почине насиље. Али овде он позива људе да буду мирни и да оду кући", написао је Маск на Иксу.

image