Свет

Трећа републиканска дебата: Звиждуци публике, победио Трамп који није ни учествовао

Пет републиканаца поново се борило за председничку номинацију, а прави победник дебате био је човек који није ни учествовао - Доналд Трамп
Трећа републиканска дебата: Звиждуци публике, победио Трамп који није ни учествоваоGetty © Joe Raedle / Staff

Трећа републиканска дебата захуктала се на самом почетку око ТикТока.

Ники Хејли, бивша амбасадорка САД при УН, позвала је на забрану "опасне" кинеске апликације, само да би је "поклопио" Вивек Рамасвами поручивши јој: "Ваша рођена ћерка користи ТикТок!" што је изазвало звиждуке публике. Коме? Нико не зна.

"Остави моју ћерку на миру", узвратила му је бесно Хејли због чега је домаћин дебате у Мајамију прешао на први блок реклама где је први спот био са ТикТока.

Петоро кандидата - Хејли, Рамасвами, сенатор Тим Скот, гувернер Флориде Рон ДеСантис и бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи покушали су да се наметну као конкуренти Трампу који је апсолутни фаворит за номинацију, под условом да не заврши иза решетака, наводи "Шпигл".

Осим ТикТока, дебата је била мање-више протоколарна. Одговори на питања о Блиском истоку, Украјини, Кини, социјалним давањима били су углађени, често без суштине, а кандидати су показали да осим, можда, Хејли, Трамп нема конкурента, чак ни у виду свог некадашњег штићеника ДеСантиса, наводи немачки лист.

ДеСантис је стално помињао свој војни рок и рецитовао оно што су му саветници рекли: "Ова земља је у невољи", "Нема новца од пореза за џихад". "Забранио сам Кину". Нашао је времена и да демантује злураде гласине да у каубојским чизмама носи посебне улошке да би изгледао виши. Носим "нормалне, обичне чизме", процедио је.

Скот је проповедао страх од Бога. Кристи се хвалио. Рамасвами је украјинског председника Владимира Зеленског називао "нацистом", а Хејли "Диком Чејнијем у штиклама од шест инча". "То су штикле од пет инча", исправила га је Хејли. "И убојите су".

На крају вечери, бирачко тело једва да је паметније. Сви кандидати су за Израел, сви желе да "истерају Хамас из његових рупа", "избришу га са мапе". Кристи је једини покушао да упозори на растући антисемитизам, али и на исламофобију. Без претераног успеха.

Оцена аналитичара је да је једина шанса коју кандидати имају да удруже снаге против Трампа, али се то - судећи по дебати - очигледно неће догодити.

image