Свет

Шолц навија да Трамп изгуби

Немачки канцелар нада се да ће амерички гласачи "одбацити популизам" на гласању на председничким изборима 2024. године
Шолц навија да Трамп изгуби© Tanjug/Kevin Lamarque/Pool via AP

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да се нада да ће бивши председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп, који је објавио да ће се трећи пут кандидовати за председника, изгубити изборну трку.

Шолц је у интервјуу за немачки "Велт" датом на маргинама самита Г20 на Балију, чије делове преноси "Шпигл", изјавио да га Трампова кандидатура није посебно импресионирала.

Немачки канцелар рекао је да се нада да ће амерички гласачи на председничким изборима 2024. године "поново одбацити популизам".

Речи хвале упутио је садашњем америчком председнику Џозефу Бајдену.

"Бајден је врло способан, врло мудар и искусан политичар који се посветио питањима глобалног развоја и онима важним за трансатлантске односе", сматра Шолц.

На питање новинара да ли су се окупљени на самиту Г20 бавили Трамповом објавом кандидатуре, немачки канцелар одговорио је: "Најбоља вест вероватно је - ни најмање".

За коментар Трампове намере да поново уђе у председничку трку, новинари су на самиту Г20 упитали и Џозефа Бајдена. На питање да ли жели да реагује на вести из Флориде, он је кратко одговорио: "Не баш".

Претходно је на Твитеру објавио "Трамп је изневерио Америку" и видео којим је желео да поткрепи своје речи.

 

image