Свет

Пенс о Трамповој кандидатури: Надам се бољем избору

Упитан да ли верује да би његов бивши шеф Доналд Трамп требало поново да води државу, Мајк Пенс истиче да је одлука о томе "на америчком народу"
Пенс о Трамповој кандидатури:  Надам се бољем изборуwww.globallookpress.com © Li Muzi/Xinhua

Бивши потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајкл Пенс изјавио је да његова породица и он "у молитви разматрају" да ли би требало да се кандидује за председника на изборима који ће бити одржани 2024. године.

На питање Еј-Би-Си њуза да ли верује да може да победи Доналда Трампа, који је наговестио кандидатуру, Пенс каже да одговор на то питање препушта другима.

"То је на другима да кажу, али и ми морамо да одлучимо да ли желимо то да тестирамо или не", рекао је Пенс.

Упитан да ли верује да би његов бивши шеф Доналд Трамп требало поново да води државу, Пенс истиче да је одлука о томе "на америчком народу".

"Мислим да ћемо у будућности имати бољи избор. Сматрам да народ жели да види да њихови лидери одражавају саосећање и великодушност", наводи Пенс .

Иако бивши потпредседник није много говорио о плановима за председничку кандидатуру, на њега се дуго гледало као на потенцијалног кандидата Републиканске странке. Међутим, тај потез би готово сигурно изазвао снажно противљење Трампа, чије би присталице Пенсу биле потребне уколико одлучи да уђе у изборну трку.

Када је у питању напад на Капитол који се догодио 6. јануара 2021. године, Пенс тврди да "не може да објасни шта је Трамп радио", као и да тог дана није разговарао са бившим председником или било киме из Беле куће.

Пенс, који је био на Капитолу 6. јануара, рекао је "да није осећао страх, већ је био испуњен огорчењем због онога што је видео".

Додао је да га је наљутио Трампов твит после напада у коме тврди "да Пенс није имао храбрости да једнострано поништи изборне резултате".

"То ме је наљутило. Али, окренуо сам се ка својој ћерки која је стајала у близини и рекао 'Није потребна храброст да се прекрши закон, потребна је храброст да се закон поштује'. Председникове речи су биле непромишљене. Било је јасно да је одлучио да буде део проблема", оценио је Пенс.

image