Свет

Тајпеј: Кинески авиони прешли средњу линију Тајванског мореуза

Кина је саопштила да се њене војне активности у близини Тајвана дешавају због "дослуха" између тајванских сепаратиста и Сједињених Америчких Држава
Тајпеј: Кинески авиони прешли средњу линију Тајванског мореузаwww.globallookpress.com © Wang Guosong

Тајванско Министарство одбране је саопштило да је у суботу ујутро приметило девет кинеских авиона како прелазе средњу линију Тајванског мореуза, која је раније, како се наводи, била незванична линија раздвајања две стране, а коју сада кинески авиони редовно прелећу. Ратни бродови спроводили су вежбу "борбене готовости", пренео је Ројтерс.

Авиони који су учествовали у вежби су Су-30 и Ј-10, као и авион за електронско ометање. Њих су, како је додало министарство из Тајпеја, пратили ратни бродови Кине.

"Тајванске снаге прате ситуацију", истакло је министарство.

Кина је саопштила да се њене војне активности у близини Тајвана дешавају због "дослуха" између тајванских сепаратиста и Сједињених Америчких Држава, и да Кина жели да заштити сопствени територијални интегритет. Тајванска влада негира суверенитет Пекинга над острвом и тврди да само народ Тајвана може да одлучује о својој будућности.

Током претходне четири године, Тајпеј је редовно протестовао због редовних кинеских војних патрола и војних вежби у близини острва.

Питање Тајвана је било главна тема разговора америчког Бајдена и Сија у Сан Франциску ове недеље.

image