Свет

Мађарска председница: Шведска мора да се потруди око уласка у НАТО

Мађарска председница позвала је Стохколм да убеди парламентарце њене земље да им је место у Северноатлантској алијанси
Мађарска председница: Шведска мора да се потруди око уласка у НАТОGetty © Stephen Pond / Stringer

Шведска мора да докаже да заслужује приступање НАТО, поручила је председница Мађарске Каталин Новак и позвала парламентарце да донесу "мудру одлуку".

"Оно што бих сада желела је да апелујем на то да (мађарски) парламентарци донесу брзу и мудру одлуку", рекла је Новак новинарима после састанка у седишту НАТО.

Стокхолм је поднео захтев за придруживање западном војном савезу убрзо након почетка сукоба у Украјини, али су Турска и Мађарска одлагале одобрење. О захтеву Шведске сада мора да се изјасни мађарски парламент, али датум гласања није одређен, наводи "Еурактив".

"Мађарски парламент треба да гласа за ратификацију без даљег одлагања", поручио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг новинарима након састанка са Новак.

Иако је навела да "постоји више разлога за приступање Шведске него против", Новак је додала да се чланови парламента осећају занемареним, јер Шведска "није показала интересовање да убеди парламентарце у свој став".

"Не знам да ли би помогло да се шведска влада обрати мађарској влади, или да шведски политичари приђу мађарским политичарима, покушавајући да их убеде у неопходност одлуке. Даћу све од себе да донесем брзу одлуку у Мађарској, покушавајући да убедим парламентарце, али то можда неће бити довољно", упозорила је председница Стокхолм.

Мађарска влада оптужује Шведску да се меша и критикује демократију и владавину права у земљи. Будимпешта је, иначе, била трн у оку НАТО-а у погледу подршке Украјини.

image