Свет

Британски МИ5 одбацио оптужбе Русије о умешаности у напад на Северни ток

Тврдње да је Велика Британија умешана у инцидент на гасоводу представљају "руску агресију", поручују из Лондона
Британски МИ5 одбацио оптужбе Русије о умешаности у напад на Северни токGetty © Handout / Handout

Шеф британске контраобавештајне службе МИ5 Кен Мекалум назвао је "руском агресијом" изјаву о умешаности Лондона у терористички напад на гасоводе Северни ток 1 и 2, преносе "РИА Новости".

"Велика Британија мора бити спремна за руску агресију у годинама које долазе, како прикривену, тако и отворену. Као пример отворене агресије, према британским обавештајцима je изјава руског Министарства одбране о нашој умешаности у терористички напад у Балтичком мору на гасоводе Северни ток 1 и 2", рекао је Мекалум у годишњем извештају о процени претње.

Раније је руско Министарство одбране саопштило да су представници Британске морнарице, смештене у граду Очакову, Николајевска област Украјине, 26. септембра "учествовали у планирању, обезбеђивању и спровођењу терористичког напада у Балтичком мору на гасоводе Северни ток 1 и 2".

Према њиховим речима, исти британски специјалисти су водили припреме за напад на Севастопољ, обучавали војно особље украјинског 73. специјалног центра за поморске операције.

Британско министарство одбране одбило је да призна своју умешаност у ове експлозије. Касније је руско Министарство спољних послова саопштило да ради на практичним корацима у вези са укључивањем британских стручњака у припрему терористичког акта у Црном мору.

Напади на гасоводе догодили су се 26. септембра на два руска извозна гасовода у Европу, Северни ток 1 и 2. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле намерну саботажу. Оператер Северног тока "Норд Стрим АГ" саопштио је да је "инцидент на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити време поправке".

Руски председник Владимир Путин је 31. октобра рекао је да је Гаспрому дозвољено да испита место експлозије Северног тока, а шеф компаније Алексеј Милер га је известио о истраживању. Путин је такође рекао да је "експлозија на гасоводу Северни ток очигледан терористички напад".

image
VV inauguration
banner