Свет

Новинари признали да Би-Би-Си није објективан: Хамас "једини кривац" за насиље у региону

Изрази као што су "масакр" и "зверства" коришћени су само за описивање злочина палестинске милитантне групе Хамас, рекли су запослени у британском јавном сервису
Новинари признали да Би-Би-Си није објективан: Хамас "једини кривац" за насиље у региону© TANJUG/Jane Barlow/PA via AP

Новинари Би-Би-Сија оптужили су британски јавни сервис за пристрасно извештавање о израелско-палестинском сукобу, известила је "Ал Џазира". 

У писму у које је катарски медиј имао увид, осам британских новинара који раде за Би-Би-Си оптужило је свог послодавца да није тачно извештавао о теми због "недостатка критичког приступа" када се ради о израелским наводима о сукобу.

Они су се жалили да су изрази као што су "масакр" и "зверства" коришћени само за описивање злочина палестинске милитантне групе Хамас. Би-Би-Си је Хамас представио као "јединог подстрекача и починиоца насиља у региону", што је "нетачно", наводи се у саопштењу.

Осим тога, недостајао је хуманији приступ у извештавању о палестинским жртвама цивилима, истиче се у писму. 

Додаје се и да "Би-Би-Си није пружио контекст тренутне кризе, укључујући "75 година окупације, Накбу или асиметричан број смртних случајева током деценија". Накба, или катастрофа, је оно што Арапи називају присилним протеривањем и убијањем Палестинаца 1940-их, што је утрло пут за стварање Израела.

image