Свет

Берлин на ногама због Украјине и Израела: Немачка Влада оптужена да примењује двоструке стандарде

На демонстрацијама су се могле видети пароле "Не рату, положите оружје", "Стоп русофобији", "Образовање уместо бомби, НАТО и ратови", као и заставе које су спојиле немачку и руску тробојку

У Берлину је одржана је протестна шетња против испоруке оружја Украјини и за дипломатско решење украјинског и палестинско-израелског сукоба, у којој је учествовало више хиљада демонстраната, јавља дописник "РИА Новости".

Демонстранти су носили плакате са натписима "Не рату, положите оружје", "Стоп русофобији", "Образовање уместо бомби, НАТО-а и ратова", као и заставе које су спојиле немачку и руску тробојку.

Протестну шетњу је организовала политичарка Сара Вагенкнехт, која је у свом уводном говору на подијуму код Бранденбуршке капије, оптужила је немачку владу да примењује двоструке стандарде у оцени украјинског сукоба и "немилосрдног бомбардовања" у Појасу Газе.

"Овај рат мора да се заврши. И то је веома важно - у свим правцима", нагласила је она.

Недавно је "Билд" алармирао јавност вешћу да се у Немачкој формира нова "про-Путинова" партија коју ће водити бивша посланица у Бундестагу из редова Левице Сара Вагенкнехт.

Вагенкнехт, која је недавно напустила редове Левице,  је критиковала трошење немачке државе на Бундесвер и производњу оружја у време када се земља суочава са недостатком наставника, затварањем болница и застарелом инфраструктуром.

Организатори протеста у лецима који су подељени међу демонстрантима позвали су на мировне преговоре у свим зонама светских сукоба.

 "Али уместо деескалације и дипломатије, савезна влада испоручује све више оружја, укључујући и ратом разорене територије", истакли су организатори.

Након говора Вагенкнехт, други говорници и демонстранти, чији број организатори процењују на 20 хиљада, кренули су од Бранденбуршке капије дуж владине четврти поред Бундестага, а затим се вратили на почетну тачку.

image