Свет

Трамп: Хамас не поштује САД, ниједног Американца још нису ослободили

Бивши председник сматра да је ово "веома тужан и мрачан период" за Вашингтон
Трамп: Хамас не поштује САД, ниједног Американца још нису ослободили© Tanjug/AP Photo/Reba Saldanha

Бивши председник САД Доналд Трамп сматра да Хамас не поштује САД јер међу ослобођеним таоцима још увек није било Американаца, написао је на друштвеној мрежи "Тру Сошл".

"Да ли је још неко приметио да је Хамас вратио људе из других земаља, а да још није вратио ниједног америчког таоца? За то постоји само један разлог - нема поштовања према нашој земљи или нашем руководству. Ово је веома тужан и мрачан период за Америку", пише Трамп.

У оквиру примирја између Израела и Хамаса, стране у сукобу су већ извршиле две размене затвореника и талаца. Тако је палестински покрет ослободио укупно 26 израелских талаца, 14 Тајланђана и једног Филипинца у замену за 78 палестинских затвореника.

"Не знамо када ће се то догодити"

Са своје стране, Џозеф Бајден  је у петак рекао да нема информације о томе када ће амерички таоци бити ослобођени. "Не знамо када ће се то десити, али се надамо да хоће", одговорио је председник на питање о томе.

У међувремену је израелски лист "Најновије вести" известио, позивајући се на израелске званичнике, да је Хамас већ доставио Израелу списак талаца који ће бити ослобођени ове недеље. Очекује се да ће на листи бити држављани САД.

image