Русија

Захарова: Зашто Бајден не види шта Кијев ради? Слеп је за сопствени тероризам?

Портпаролка руског Министарства спољних послова прокоментарисала је текст америчког председника за "Вашингтон пост" и окарактерисала га као "историјски неуспех". Критиковала је однос САД према сукобу у Блиском истоку али и Украјини, као и одлуку Беле куће да пошаље две групе носача авиона у зону палестинско-израелског сукоба
Захарова: Зашто Бајден не види шта Кијев ради? Слеп је за сопствени тероризам?© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Политички тим америчког председника Џозефа Бајдена није му дозволио да се традиционално обрати нацији и уместо тога је смислио једноставнију опцију – објавили су текст у "Вашингтон посту", написала је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова у колумни за "Известију".

"Бајден почиње овај корак у кампањи историјским неуспехом. Према истраживањима јавног мњења, рејтинг актуелног америчког председника достигао је рекордно низак ниво – више од половине Американаца не верује свом председнику и не одобрава његову политику. То и није неки поклон за девету деценију", пише Захарова.

Осврнула се на тезе текста америчког председника чије име је у ауторској колумни писала под наводницима, јер је, како истиче, свима јасно да Бајден није писао тај текст. 

Шта то тамо "Бајден" пише?

Амерички председник повлачи паралеле између сукоба у Украјини и на Блиском истоку из простог разлога што је подршка Израелу једино питање око којег постоји двопартијски консензус на највишим нивоима моћи у Америци, сматра Захарова.

Сва остала питања стварају непремостиву поделу између републиканаца, а једно од њих је и питање подршке кијевском режиму, додаје она.

Вашингтон гради однос према конфликту кроз призму сопствене изузетности, примећује Захарова, алудирајући на Бајденов текст у ком се наводи да су "САД држава од кључног значаја".

Само неколико дана пре почетка најновије ескалације на Блиском Истоку, помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан — Бајденов најближи сарадник — објавио је чланак за "Форин аферс" под насловом "Порекло америчке моћи", у којем тврди да је захваљујући Вашингтону, "регион сада мирнији него деценијама уназад".

Међутим, тренутна ситуација на Блиском Истоку указује на потпуни неуспех блискоисточних напора америчког естаблишмента, по свему судећи, исту судбину ће доживети и теза о "кључном значају америчке нације", наводи Захарова.

"'Бајден' се више пута позива на Хамасову 'терористичку стратегију', заборављајући да је Хамас дошао на власт демократским путем 2006. године и да су САД одиграле значајну улогу у довођењу овог покрета у први план", указује Захарова.

Такође, амерички председник се више пута позива на међународне напоре, међутим, кривицом западних земаља, пре свега Вашингтона, блокиран је последњи ефикасан и функционалан механизам смиривања сукоба – такозвани "Блискоисточни квартет", који, поред САД, укључује ЕУ, УН и Руску Федерацију, подсећа она.

Захарова се запитала зашто Бајден директно израелској влади, кад их већ спомиње у тексту не каже о потреби решења са две државе и неприхватљивости исељавања Палестинаца са територије енклаве.

Свима је јасно да планове за пресељење Палестинаца израелске власти не би могле да развију без Вашингтона, додаје она.

Зашто, оптужујући једну страну у сукобу да прибегава терористичким методама, Бајден не види терористичке акције у политици неонацистичког режима у Кијеву, додаје Захарова.

"Бајден пише о гранатирању болница, али управо то раде украјинске оружане снаге, гранатирајући болнице у ДНР и ЛНР западним оружјем. Говори о зверствима над цивилима, а управо то раде неонацистички бандити у Украјини. Говори о нападу на музички фестивал младих, а војска Зеленског у колапсу напада школе током дечјих прослава", појашњава она.

"Зашто Бајден не осећа то? Можда нема њух за сопствени тероризам?", закључује Захарова.

Много је чудних и контрадикторних ствари у Бајденовом тексту, а шлаг на торти је наређење на крају текста да две групе носача авиона крену у зону сукоба.

"Када су у историји групе носача авиона америчке војске донеле стабилност и допринеле прекиду ватре? Сама имена носача авиона личе на аутогол: 'Двајт Ајзенхауер', за време чије владавине су Американци учествовали у Корејском рату, и 'Џералд Форд', у част председника током сукоба у Вијетнаму. Ако 'америчка моћ' понови судбину САД током корејског и вијетнамског рата, поново ћемо моћи само да се саосећамо са Израелом", закључује Захарова.

image