Свет

Шта све фали украјинској војсци: Британски медији почели да откривају слабе тачке Кијева

Западни медији сада отворено пишу о великим мањкавостима које украјинска војска има у људству, артиљеријској муницији, али и у домену електронског ратовања, где западни експерти кажу да руски системи можда надмашују и НАТО-ове
Шта све фали украјинској војсци: Британски медији почели да откривају слабе тачке Кијеваwww.globallookpress.com © Sgt. Alex Soliday/Keystone Press Agency

Западне медије је у последње време преплавио талас признања о правом стању украјинске војске, након што је коначно дошло до признања да дуго најављивана контраофанзива није била ни приближно тријумфална колико се очекивало, напротив.

Док је западна јавност и даље под утиском јавних признања главнокомандујућег Валерија Залужног о односу снага на фронту, мејнстрим медији отворено пишу о зјапећим рупама у украјинској војсци — а ако погледамо само неколико скорашњих наслова, види се да тих рупа није мало.

Тако, у распону од свега три дана, британски "Фајненшел тајмс", "Телеграф" и "Економист" објављују извештаје са насловима "Људство постаје најновији изазов за Украјину док улази у дуги рат", "Како је Запад изгубио трку артиљеријских граната и шта то значи за Украјину" и "Русија остварује супериорност у електронском ратовању".

Људство

Проблеми са украјинским напорима да надомести губитке са бојног поља (који су, према подацима руског Министарства одбране, подразумевали више од 90.000 војника само у периоду између јуна и октобра) више нису тајна на Западу, а "Фајненшел тајмс" подсећа и да су "снимци службеника за регрутацију који одводе мушкарце са улица и убацују их у комбије постали вирални на интернету".

Не крије британски лист ни да је просечна старост и физичка спремност просечног новог регрута далеко од идеалне, као ни то да је, према извештају Би-Би-Сија, "скоро 20.000 украјинских мушкараца избегло позиве тако што су побегли из земље пркосећи забрани изласка или су на превару добили дозволу за одлазак".

Гранате

Ни константни мањак граната и (неуспели) напори савезника Кијева да задовоље велику глад за артиљеријском муницијом у сукобу нису новост на Западу.

"Телеграф" цитира украјинског председника Владимира Зеленског који је поражено признао да гранате НАТО калибра од 155мм намењене Украјини сада иду Израелу, а подсећа и да Европска унија не може испунити обећање о милион комада артиљеријске муниције коју је обећала Кијеву.

Поврх тога, напомиње да амерички планови за проширење домаћих индустријских капацитета, тако да се производња ових граната повећа на 100.000 месечно, неће бити оствариви барем до 2025. године.

Све и да се тај циљ постигне, британски лист, цитирајући западне обавештајне податке, наводи да украјинска војска испали у просеку 6.000 граната дневно, што би значило да би кијевске снаге за 15 дана "појеле" целокупну месечну америчку производњу све и да се њени капацитети повећају.

Електронско ратовање

Док је у ранијим фазама сукоба много хвале било упућено украјинским пилотима дронова али и наводној техничкој супериорности западне опреме коју добија режим у Кијеву, "Економист" сада признаје да је ситуација заправо сасвим другачија.

ГПС-ом навођена муниција "екскалибур" "одједном је почела да маши мете захваљујући руском ометању", а исто се дешава са ракетама ГМЛРС дугог домета. "У неким областима, већина ГМЛРС (пројектила) сада залута", открива британски лист.

"Још више брине" то што се исто дешава и са мноштвом јефтиних украјинских дронова, које руски системи за електронско ратовање (посебну пажњу у тексту добија "шиповник-аеро") или онеспособљавају или "преотму" контролу над њима а координате њихових пилота шаљу руским артиљеријским снагама.

"Квантитет и даље побеђује квалитет, али и ту Русија може имати предност. Небо над бојним пољем сада је густо од руских дронова. У околини Бахмута, украјински војници процењују да Русија има двоструко више јуришних дронова", признаје "Економист".

Не тако давно, односно у септембру прошле године, шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен тврдила је да је руска индустрија "у фронцлама" и да руски војници ваде чипове из "машина за судове" како би их уградили у своје оружане системе.

У случају да су њене речи истина, Западу би заиста било боље да обрати пажњу на руску белу технику. Јер стручњак за Украјину из Минхенске безбедносне конференције Нико Ленг сада признаје да "НАТО капацитети за електронско ратовање можда нису толико добри као руски", указује "Економист".

image