Русија

Шојгу: Украјина изгубила око 90.000 војника и 600 тенкова од 4. јуна

Запад покушава да искористи Украјину као потрошни материјал за наношење "стратешког пораза" Русији, каже министар одбране Русије
Шојгу: Украјина изгубила око 90.000 војника и 600 тенкова од 4. јуна© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Руске трупе методички извршавају постављене задатке у Специјалној војној операцији у Украјини, изјавио је данас министар одбране Русије Сергеј Шојгу на безбедносном форуму Сјангшан, који се одржава у Пекингу, јавља руско Министарство одбране.

Руске оружане снаге ће наставити да методички и самоуверено извршавају своје задатке и осигуравају безбедност цивила, казао је.

Шојгу тврди да је од 4. јуна, када је почела контраофанзива Украјине, погинуло или рањено више од 90.000 украјинских војника.

Према његовим наводима, Украјина је од почетка контарофанзиве изгубила око 600 тенкова и скоро 1.900 оклопних возила различитих класа, а на бојном пољу није постигла ниједан тактички значајан успех.

Према његовим речима, Запад покушава да искористи Украјину, као потрошни материјал за наношење "стратешког пораза" Русији.

"Не обазирући се на легитимна права Русије да осигура своју безбедност, Бела кућа је упорно тежила ширењу блока НАТО-а који контролише на исток. Ови агресивни кораци су нас натерали да предузмемо контрамере. Као одговор, Запад је отворено кренуо ка наношењу 'стратешког пораза' о Русији у хибридном рату који је покренут против нас. Украјина је цинично изабрана да буде 'ован за ударање', коме је додељена улога само потрошног материјала", додао је шеф одељења за одбрану.

Ипак, приметио је, Москва остаје спремна за разговоре о постконфликтном решавању украјинске кризе и даљем суживоту са Западом. За формирање правичног и мултиполарног светског поретка потребно је ујединити напоре свих заинтересованих земаља, нагласио је Шојгу.

"Истовремено, важно је обезбедити равноправне односе између свих нуклеарних сила – сталних чланица Савета безбедности УН, које сносе посебну одговорност за одржавање мира и глобалне стабилности", закључио је он.

Све више савезника Русије и Кине који не желе сукоб са Западом

Међународни односи Москве и Пекинга све су привлачнији другим државама које виде тај однос као узор и желе сарадњу са Русијом и Кином. Јачају нови економски и политички центри, спремни да бране свој суверенитет, националне интересе, традицију, културу и начин живота, рекао је министар одбране Сергеј Шојгу, који се налази у Кини, где учествује на безбедносном форуму.

Расте круг пријатељских земаља и истомишљеника, који не желе да буду увучени у агенду конфронтације коју намеће Колективни запад, истиче Шојгу. "Све више земаља се залаже за правичан и одржив мултиполарни светски поредак заснован на културној и цивилизацијској разноликости, обострано корисној сарадњи и провереном балансу интереса свих земаља света", истиче Шојгу.

Десети Сјангшан форум одржава се у Пекингу од 29. до 31. октобра, у организацији Академије војних наука кинеске армије и Кинеског института за међународне стратешке студије.

Форуму традиционално присуствују министри одбране, стручњаци и бивши војни званичници из различитих земаља.

Сукоб нуклеарних сила

Политика Запада води ка ескалацији сукоба са Руском Федерацијом и носи претњу директног војног сукоба између нуклеарних сила, упозорава руски министар.

Међутим, ситуација у зони СВО доказује да су планови САД и НАТО да наруше безбедност Русије узалудни, уверен је он.

Русија није снизила праг који јој даје за право употребу нуклеарног оружја, како се то на Западу представља, додаје Шојгу.

"Руска нуклеарна доктрина се није променила и још увек предвиђа употребу нуклеарног оружја само у два случаја - као одговор на нуклеарни удар непријатеља или ако постоји претња за постојање Русије, чак и ако се против ње употреби конвенционално оружје", објашњава министар.

image