Свет

Цензура у кијевском театру: Зеленски постао Залуски

Промењено је име кућепазитеља који се жали на своје подређене, који по њему имају моћ, и плаши се да ће рећи нешто неприкладно
Цензура у кијевском театру: Зеленски постао Залуски© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Лик у класичној драми који се презива исто као председник Украјине Владимир Зеленски преименован је у продукцију популарног кијевског позоришта Театар на Подолу и постао – Залуски.

Несрећни батлер Зеленски је међу ликовима комада "Домаћин" украјинског драматичара Ивана Карпенка-Карија, који је своју комедију из 1900. описао као "љуту сатиру", у којој је осудио похлепу буржоаске класе у Руском царству.

Главни уредник украјинског портала "Главком" Николај Подвезјани први је указао на модификацију класичног дела.

"У 'Домаћину' Карпенка-Карија појављује се не баш највештији кућепазитељ Зеленски. Он се жали на своје подређене, који по њему имају моћ, и плаши се да ће рећи нешто неприкладно. Али у продукцији представе Театра на Подолу догађаји се померају у модерна времена и Зеленски је постао Залуски. Да ли је то цензура или не?", упитао је новинар у посту на Фејсбуку.

Подвезјани је такође приметио да Залуски веома подсећа на презиме Залужни, алудирајући на првог човека украјинске војске, генерала Валерија Залужног с којим је Зеленски наводно у сукобу.

image