Свет

Хамас спреман да ослободи таоце ако се постигне трајни мир; Блинкен поново у Израелу

Преговори Израела и Хамаса о продужењу привременог примирја у Појасу Газе настављени су у ноћи између среде и четвртка
Хамас спреман да ослободи таоце ако се постигне трајни мир; Блинкен поново у Израелу© Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Хамас је саопштио да је пристао на продужетак примирја са Израелом, након што је израелска војска раније поручила да ће примирје са Хамасом бити продужено како би се омогућило посредницима да раде на ослобађању талаца из Појаса Газе.

Министарство спољних послова Катара потврдило је једнодневно продужење примирја између Израела и Хамаса, рекавши да ће оно бити под истим условима као и претходних шест дана

У ноћи између среде и четвртка пуштено 16 талаца које је ова група држала у Појасу Газе, као и 30 палестинских заробљеника из израелских затвора.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је синоћ у Тел Авив на састанак са израелским лидерима с којима би требало да разговара о продужењу привременог примирја са милитантима Хамаса и јачању хуманитарне помоћи становницима Појаса Газе.

Од почетка сукоба у Гази погинуло је 111 радника Уједињених нација, што је највећи број погинулих у историји те организацији, саопштио је данас Генерални секретар Светске организације Антонио Гутереш на седници Савета безбедности УН посвећеној ситуацији на Блиском истоку.

  • 30. нов 2023 • 20:52

    20:52

    "Волстрит џoрнал": Израел и САД разговарали о протеривању хиљада бораца Хамаса

    Израелски и амерички званичници разговарали су о протеривању из Појаса Газе више хиљада ниже позиционираних бораца Хамаса, као могућем начину да се скрати трајање рата, пише "Волстрит џoрнал".

    Како наводи, реч је о идеји која подсећа на договор постигнут уз посредовање САД, који је омогућио депортацију чланова Палестинске ослободилачке организације (ПЛО), укључујући лидера Јасера Арафата, из Либана у Тунис.

    Према једном предлогу израелског војног тинк тенка, предвиђено је стварање "безбедних зона без Хамаса", којима би управљале нове власти у Појасу Газе, уз подршку Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата, додаје "Волстрит џoрнал".

    Високо позиционирани израелски званичник, који није именован, рекао је за лист да није познато да ли ће Хамас прихватити да напусти Појас Газе, ако му то буде понуђено.

  • 20:29

    Лазарини: Израелски напад на југ Газе довео би до милион избеглица

    Директор Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА) Филип Лазарини упозорио је данас да би, у случају израелског војног напада на југ Појаса Газе, могло да дође до стварања милион избеглица.

    Лазарини је, након сусрета са Палестинцима током посете Појасу Газе, позвао Израел да размисли о последицама офанзиве на југу Појаса Газе, уколико се не продужи привремено примирје, које је тренутно на снази.

    "Већ имамо запањујућу људску трагедију", оценио је Лазарини, а преноси Гардијан.
    Он је указао да се Палестинци суочавају са претњом од болести.

    "Ми смо у трци са временом, а болест већ постаје претња исто колико и бомбардовање. Комбиновани утицај бомбардовања и опсаде је већ гурнуо људе ка југу, а ако има сукоба, већа је вероватноћа да би можда пожелели да беже јужније и преко границе", навео је Лазарини.

  • 20:11

    Санчес: Признавање палестинске државе је неопходан корак за стабилност региона

    Шпански премијер Педро Санчес изјавио је данас да је у интересу Европске уније да призна палестинску државу, истичући да је то "неопходан корак да се стане на крај" израелско палестинском сукобу.

    "Јасно је да морамо пронаћи политичко решење за окончање ове кризе, а то решење подразумева, по мом мишљењу, признање палестинске државе", рекао је Санчес у интервјуу за јавни сервис РЕТВ, преноси шпанска агенција ЕФЕ.

    Он је објаснио да је ово признање "у интересу Европе из моралног разлога, јер је оно што видимо у Гази неприхватљиво", али и из "геополитичког" разлога јер доприноси "стабилности" региона.

    Санчес је рекао да свет мора да каже Израелу "да мора да заснива своје акције на међународном хуманитарном праву".

    "На основу слика које видимо и све већег броја људи који умиру, посебно дечака и девојчица, озбиљно сумњам да Израел то чини", рекао је он.

    Санчес, који је поново именован крајем новембра за премијера, обећао је у свом инаугурационом говору да у Европи и Шпанији "радити на признавању палестинске државе".

    У случају да се унутар Европске уније не постигне договор, Санчес, чија земља тренутно председава Европским саветом, није искључио могућност да Мадрид једнострано призна палестинску државу.

  • 19:58

    У сукобу убијено најмање 57 новинара

    Најмање 57 новинара и других медијских радника убијено је током сукоба између Израела и Хамаса, показали су данас објављени подаци Комитета за заштиту новинара (ЦПЈ).

    Како је навела та америчка невладина организација, потврђена је смрт 50 палестинских, четири израелска и три либанска новинара. Истовремено, 11 новинара је повређено, троје се води као нестало, а 19 је ухапшено.

    ЦПЈ је у посту на друштвеној мрежи Икс објавио анимирану мапу приближних локација где су медијски радници погинули, као и њихова имена.

    Последња забележена жртва сукоба у Гази је палестински новинар и слободни фотограф, Мохамед Муин Ајаш, убијен у израелском ваздушном нападу 23. новембра, заједно са 20 чланова његове породице, показују подаци палестинског синдиката новинара и палестинске званичне новинске агенције Вафа.

  • 19:06

    Галант Блинкену: Наставићемо са ратом све док не победимо

    На састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, министар одбране Израела Јоав Галан рекао је да ће рат у Гази трајати онолико колико Израелу буде требало да победи Хамас.

    "Борићемо се против Хамаса док не победимо – ма колико дуго то трајало", каже он, истовремено захваљујући и Блинкену и америчком председнику Џозефу Бајдену на њиховој подршци.

    "Наставићемо са овим ратом све док не победимо, поразимо организацију Хамас, лишимо је њених управљачких и војних способности и вратимо све таоце", додаје Галант.

    "Знамо да смо у погледу циљева операције уједињени са САД и то заиста ценимо", истакао је.

  • 18:48

    Блинкен: Израел да заштити цивиле пре започињања војних операција на југу Газе

    Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да Израел мора да заштити цивиле пре започињања војних операција у јужном делу Појаса Газе.

    "Државни секретар је позвао Израел да предузме све могуће мере како би се избегле цивилне жртве", наводи се у саопштењу Стејт департмента, објављеном након састанка двојице званичника.

    Како преноси "Тајмс оф Израел", Блинкен је нагласио да Сједињене Државе и даље подржавају право Израела да се заштити од терористичких напада у складу са међународним правом.

    Из Стејт департмента додају да су Блинкен и Нетанијаху разговарали о напорима да се обезбеди ослобађање свих преосталих талаца, као и о потреби да се убрза испорука хуманитарне помоћи у Појас Газе.

  • 18:41

    Американци подељени по питању израелске војне операције у Гази

    Амерички грађани готово су равномерно подељени по питању израелске војне акције у Гази, при чему је 50 одсто подржава, а 45 одсто не, показала је нова анкета "Галупа" у четвртак.

    Став о израелским војним акцијама у Гази значајно варира према полу, старости, раси и партијској припадности, при чему републиканци, старији одрасли и белци показују већу подршку акцијама Израела, јер демократе, млађи, припадници мањина и жене изражавају више негодовања, рекао је "Галуп".

  • 18:04

    Тужилац МКС-а стигао у Израел, у плану и посета Палестини

    Међународни кривични суд (МКС) саопштио је у четвртак да је тужилац Карим Кан стигао у Израел, након чега ће посетити Рамалу.

    Кан је у Израел допутовао на захтев породица жртава напада 7. октобра, наводи се у саопштењу суда на Иксу, и додаје да ће тужилац посетити и Рамалу, где ће се састати са високим палестинским званичницима.

  • 18:02

    Болница у Тел Авиву: Здравствено стање 14 бивших талаца стабилно

    Здравствено стање 14 бивших талаца, који се налазе у Медицинском центру Сураски у Тел Авиву, стабилно је, саопштено је данас из те установе.
    Како се наводи, очекује се да ће из болнице ускоро бити отпуштена већина пацијената, међу којима је деветоро деце и пет жена, преноси "Тајмс оф Израел".

    Једна жена ће остати у болници на сталном посматрању неуролошке службе, а једна девојчица ће бити задржана у Дечјој болници Дана-Двек ради наставка ортопедског лечења.

    Хамас је до сада ослободио више од 100 талаца, док се више од 140 и даље налази у Појасу Газе, показују најновији подаци израелске владе.

    Израел и Хамас договорили су се јутрос да продуже прекид ватре, свега неколико минута пре него што је истекло претходно договорено примирје.

  • 17:58

    Блинкен да тражи пуну одговорност за нападе на Палестинце на Западној обали

    Државни секретар САД Антони Блинкен састао се са председником Палестинске управе Махмудом Абасом у Рамали и рекао му да ће наставити да захтева пуну одговорност за екстремистичко насиље над Палестинцима на Западној обали, навео је портпарол Стејт департмента Метју Милер у саопштењу.

    Поред тога, Блинкен је говорио о текућим напорима да се убрза испорука хуманитарне помоћи Гази, рекао је Милер.

    Блинкен је поновио да Сједињене Државе остају посвећене опипљивом напретку за палестинску државу, рекао је Милер.

image