Свет

Најбоље чувана тајна о помоћи Украјини: Већина новца остаје у САД

Ова средства се користе у САД за производњу новог оружја, којим се замењује старо, а застарело оружје се потом шаље у Кијев
Најбоље чувана тајна о помоћи Украјини: Већина новца остаје у САДwww.globallookpress.com © Li Dongxu

Најбоље чувана тајна о војној помоћи Кијеву је то што се највећи део новца троши у Сједињеним Државама и уопште не иде у Украјину, пише "Вашингтон пост".

Заправо, ова средства се користе у САД за производњу новог оружја, којим се замењује старо. Застарело оружје се потом шаље у Кијев. Од суме од 68 милијарди долара, коју је Конгрес одобрио од почетка конфликта у Украјину, 90 одсто је остало у Америци.

Помоћ за Украјину је помоћ за посустали војно-индустријски комплекс САД

Анализа Америчког предузетничког института наводи 117 производну линију за наоружање у 31 држави и 71 америчком граду. Овај списак не укључује компаније које обезбеђују компјутерске чипове или мање артикле попут опреме за ноћно осматрање или медицински материјал.

Такође, америчка помоћ Украјини обнавља "опасно атрофирану" војно-индустријску базу. Сенатор Џемс Венс је у октобру рекао да је "стање америчке војно-индустријске базе национални скандал", и да захтева "хитну поправку". Такозвана помоћ Украјини управо то ради.

САД су се последњих деценија бориле против непријатеља који нису имали ловце, па је производња противваздушних система готово стала. Пентагон је прошле године потписао уговор вредан 624,6 милиона долара за производњу ракета "стингер" у Тусону.

Да не помажемо Украјини, САД вероватно не би производиле напредно оружје. Средства која је Конгрес обезбедио за производњу тих система значи милијарде долара за посусталу америчку економију.

Међу најочигледнијим примерима пропадања америчке војно-индустријске базе је производња артиљеријских граната од 155 милиметара. Украјина испаљује 6.000 до 8.000 таквих граната дневно, Израел их сада тражи на десетине хиљада. САД су до сада производиле мање од 15.000 граната месечно. Пентагон је издвојио 1,5 милијарди долара за повећање производње, што значи да жели да производи барем 100.000 месечно.

Захваљујући ослабљеним америчким капацитетима, за достизање тог циља биће потребно барем две године. Али чак ни тада, америчка производња у 2025. вероватно неће досећи производњу у Русији из 2024. године.

Украјина добија оружје старо неколико деценија

Помоћ Украјини приморава Пентагон да повећа производњу оружја и модернизује америчку војску. Као што је недавно приметио пензионисани генерал-мајор Џон Ферари, САД дају Украјини наоружање који је старо неколико деценија и замењују га напреднијим верзијама.

Наоружавање Украјине оживљава америчку војну производњу на још много начина.

САД подстичу западне савезнике да поклањају старо наоружање како би купили модерне системе произведене у САД. На пример, Пољска је послала 250 совјетских и немачких тенкова у Украјину и потписала уговор вредан 4,75 милијарди долара за куповину 250 тенкова М1А2 "абрамс".

Напори за наоружавање и опремање Украјине драматично су повећали продају борбених авиона Ф-35, који се производе у Калифорнији.

Како закључује Марк Кенсијан из Центра за стратешке студије: "Највећи део новца директно подржава производњу у САД. Због тога је погрешно да 68 милијарди, које смо до сада потрошили на наоружавање Украјине, називамо `помоћ за Украјину`."

Заправо, у виталном је интересу САД да наоружавају Украјину. Слоган "Америка на првом месту", у случају "помоћи Украјини", постаје јасан.

Како закључује "Вашингтон пост", помоћ Украјини је "права ствар за националну безбедност САД и права ствар за америчке раднике."

image