Свет

Ексклузивно за РТ Балкан: Србин који је последњи седео с Хенријем Кисинџером

Српски историчар Јован Чавошки бившег америчког државног секретара упознао је 2019. године
Ексклузивно за РТ Балкан: Србин који је последњи седео с Хенријем Кисинџером© Приватна архива

Савременик 16 америчких председника који је служио за мандата њих двојице, и човек за чијег су живота сахрањена четири британска монарха, Хенри Кисинџер био је дефинитивно сведок неких најдинамичнијих промена које су затресле глобалну политичку сцену, али и режисер многих догађаја који су обликовали свет какав данас познајемо.

А Кисинџера je познавао и један Србин, др Јован Чавошки, виши научни сарадник Института за новију историју Србије.

Познанство српског историчара с једном од најзначајнијих личности 20, па и 21. века датира од пре четири године, када је Кисинџер имао "само" 96 година.

Чавошки је иначе сарадник на пројекту израде његове велике биографије, па је некадашњи амерички државни секретар и добитник Нобелове награде пожелео да га упозна као неког ко је томе дао велики научни допринос.

"Почетком јула 2019. године имао сам велику привилегију и част да упознам доктора Хенрија Кисинџера у његовом кабинету на Менхетну и с њим проведем више од сат у разговору о различитим историјским проблемима", присећа се Чавошки за РТ Балкан.

За њега је тај сусрет био изузетно важан јер су га још од тинејџерских дана читање Кисинџерових књига и, како каже, пре свега његово дубоко познавање историје и историјских корена садашњих догађаја, "изузетно поимање реалистичког приступа спољној политици и велика мудрост у приступу другим државама", усмерили да и сам почне да истражује међународне односе, историју Хладног рата, савремену Кину...

"Тај сусрет је за мене, као историчара, заиста представљао сусрет са аутентичном историјом, са човеком који је не само стварао и обликовао глобалне догађаје и трасирао историјске трендове већ је у истој соби седео с највећим историјским личностима 20. века, међу које је и сам несумњиво спадао. Његова далековидост и мудрост у разумевању светских догађаја, али и у поимању да се амерички државни интерес морао ускладити и са интересима других земаља, што је тек онда гарантовало стабилност, легитимност и трајност светског поретка и мира, изазивали су велико поштовање и код пријатеља и код супарника", истиче Јован Чавошки.

А све то, каже последњи Србин који се састао с Кисинџером, потврђују и данашње изјаве светских лидера, укључујући и руског и кинеског председника.

"Какав год ко имао став према доктору Кисинџеру, отишао је један од последњих гласова разума у светској политици, и то глас који је имао велику тежину, а с његовим одласком коначно се завршила и епоха историјских дивова", наглашава Чавошки.

Генерација данашњих политичара, према речима нашег саговорника, тек треба да докаже да ли је дорасла ономе што су оставили "велики претходници" .

"Историјске поуке које је доктор Кисинџер оставио су ту за оне који их могу разумети, а још боље ако их могу и успешно применити", закључио је Чавошки у разговору за РТ Балкан.

image