Свет

Медији: Америка испоручила Израелу бомбе и гранате; Блинкен: Хамас је крив за прекид примирја

Израелска војска тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији
Медији: Америка испоручила Израелу бомбе и гранате; Блинкен: Хамас је крив за прекид примирја© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Израелска војска је оптужила Хамас да је прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији, непосредно пред истицање примирја јутрос у шест сати по локалном времену, након чега су израелски авиони извели низ напада на Појас Газе.

Хамас је саопштио да је у данашњим нападима Израела убијено 178 Палестинаца, а да је 589 повређено.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су објавиле да су од 7 сати ујутро, извеле ваздушне нападе на око 200 циљева широм Појаса Газе, а да је на Израел испаљено око 50 ракета.

Сједињене Државе са Израелом, Катаром и Египтом настоје да продуже хуманитарну примирје у Појасу Газе, али  Хамас још није доставио списак талаца који би омогућио да дође до продужетка примирја, објавио је "Волстрит џорнал" позивајући се на неименоване званичнике Беле куће.

Израелски медији наводе да је примирје пропало јер је Хамас одбио да ослободи 10 жена талаца, док високи званичник Хамаса Осама Хамдан тврди да је Израел покушавао да укључи жене војнике на листу талаца и да је одбио све друге предлоге.

image