Свет

Европски социјалисти прете својој бугарској чланици: Завршићете као Фицо

Бугарска левица остаје све критичнија према европској политици, а "Еурактив" наводи да иза свега стоји председник државе Радев
Европски социјалисти прете својој бугарској чланици: Завршићете као ФицоGetty © Hristo Rusev

Партија европских социјалиста (ПЕС) запретила је да ће преузети "све неопходне мере" против своје бугарске чланице, која је најавила да ће формирати широку коалицију са проруским партијама.

То је за "Еурактив" рекао секретар ПЕС-а Ђакомо Филибек. Тај портал је раније пренео да Бугарска социјалистичка партија (БСП), иначе чланица ПЕС-а, планира да формира нови лево-националистички блок у који би ушло 16 партија.

Међу њима се налазе и проруске партије, попут Атаке Волена Сидерова, као и Русофилна партија Николаја Малинова.

"Ако руководство бугарске странке крене тим путем, онда ће Партија европских социјалиста сигурно предузети консеквентне мере као што је то било у другим случајевима, попут Словачке", рекао је Филибек.

ПЕС је почетком октобра суспендовао чланство партије Смер новог-старог словачког премијера Роберта Фица, али и Глас његовог коалиционог партнера Петра Пелегринија, након њиховог "заокрета удесно".

Председница БСП-а Корнелија Нинова недавно је изјавила да се противи имплементацији Конвенције из Истанбула којом би се препознао и трећи род, који нема везе са биолошким полом.

Она је критиковала санкције Русији и испоруке оружја Украјини, а такође је изразила дивљење Фицу и његовом патриотском заокрету.

Како наводи "Еурактив", посматрачи у Бугарској верују да иза заокрета тамошњих социјалиста не стоји Нинова, већ председник државе Румен Радев.

Они су га описали као противника војне помоћи за Украјину који је спреман да прави компромисе са Кремљом и жели да успостави власт "налик на Орбанову у Мађарској".

"Радев је главна карика у мрежи између свих ових неповезаних фактора на левом и патриотском простору", рекао је Парван Симеонов из "Галуп интернешенел Балкан" тинк-тенка за "Еурактив".

Левица, која свој наратив гради на носталгији за комунистичком прошлошћу и на осећају захвалности многих Бугара што је Руско царство ослободило Бугарску од отоманске власти крајем 19. века, постала је покретач националистичке и проруске реторике.

Радев је, са своје стране, изабран за председника 2017. уз подршку БСП-а, али је брзо показао свој политички стил и потенцијал да придобије левичарске конзервативне и евроскептичне бираче. Тренутно је у другом петогодишњем мандату.

Саговорник "Еурактива" је додао да је Радев већ изградио чврсту неформалну мрежу утицајних градоначелника који ће постати окосница његове будуће странке.

Симеонов додаје да је реч о тренду јачања источноевропских политичких лидера који су блиски Русији и критични према Западу.

image