Свет

Зеленски наставља са цензуром медија, наредио забрану опозиционог интернет портала

Украјински председник подржао петицију да се забрани популарни портал који доноси другачији поглед на сукоб у Донбасу од оног који заступа званични Кијев
Зеленски наставља са цензуром медија, наредио забрану опозиционог интернет порталаwww.globallookpress.com © Ukrainian President'S Office

Украјински председник Владимир Зеленски одобрио је извршавање петиције којом се од владе захтева да забрани популарни опозициони интернет портал Strana.ua.

Петиција, коју је потписало 25.000 грађана, достављена је председнику крајем септембра.

Зеленски је данас рекао да је прихватио захтев потписника петиције и наредио шефу украјинске Службе за националну безбедност Алексеју Данилову да се "позабави наведеним проблемима, предузме неопходне кораке и обавести ауторе о резултатима."

Украјински председник је оптужио Русију да користи различите врсте хибридног ратовања против његове земље, и додао да "проблеми заштите националног медијског простора захтевају константну пажњу и хитне одговоре."

Покретачи петиције назвали су портал Strana.ua "проруским медијем", који наставља да "манипулише ставовима украјинске публике" и поред тога што је забрањен у тој држави.

Сајт, који је био међу најпопуларнијим у Украјини претходних година, блокирле су украјинске власти у августу прошле године, а додатне рестрикције уведене су у фебруару, након почетка специјалне војне операције.

Новинари "Стране" су у том тренутку тврдили да су прогоњени због тога што заступају "другачији поглед" на сукоб у Донбасу, као и због личне нетрпељивости коју Зеленски гаји према њима.

Они нису одустали ни након блокаде, а читаоци у Украјини су и даље могли да приступе њиховом садржају кроз неколико "сајтова огледала", као и путем "Јутјуба", где су до сада скупили преко 600.000 пратилаца.

Страни новинари такође наилазе на препреке у извештавању из Украјине. Кијев је у понедељак одузео акредитације групи западних новинара, оптуживши их да преносе из недавно заузетог Херсона без потребних дозвола украјинске војске.

image
VV inauguration
banner