Свет

Баук звани Кина: Сједињене Државе распоређују ракете средњег домета у региону Индо-Пацифика

Очекује се да ће се такво оружје појавити у региону први пут од краја Хладног рата како би се "појачало одвраћање Кине", наводи "Никеи"
Баук звани Кина: Сједињене Државе распоређују ракете средњег домета у региону Индо-Пацификаwww.globallookpress.com © U.S. Navy/Keystone Press Agency

Америчка војска намерава да распореди копнене ракете средњег домета у области Индо-Пацифика 2024. године, како би обуздала Кину, преноси "Никеи Азија", позивајући се на портпарола Пацифичке команде америчке војске Роба Филипса.

"Сједињене Државе планирају да распореде копнене ракете средњег домета у региону Индо-Пафицика 2024. године, стварајући свој први арсенал у области од краја Хладног рата за јачање одвраћања од Кине. Ради се о копненој верзији ракете 'стандард мисил-6' (СМ-6) или крстареће ракете 'томахавк'. Домет ових пројектила је од 500 до 2.700 километара", наводи портал.

Како се додаје, раскид Споразума о нуклеарним снагама средњег домета омогућио је "Сједињеним Државама да се супротставе растућем кинеском арсеналу таквих ракета".

Филипс није открио када и где тачно ће пројектили бити постављени. Стручњаци процењују да је реч о америчким базама на Гуаму. 

Јапански медиј напомиње да Јапан и Филипини, са којима САД развијају безбедносну сарадњу, "тренутно нерадо прихватају нове америчке пројектиле из страха да не постану директне мете кинеске војске".

Претходно је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила да деескалацију на Корејском полуострву ометају агресивне војне активности САД у том региону.

Раније је кинески амбасадор на Тајланду Хан Зхикианг рекао да Сједињене Државе покушавају да подстакну сукобе у азијско-пацифичком региону, како би обуздале Кину. Он је истакао да избијање трговинских ратова и технолошке блокаде угрожавају глобалну економију, мир и стабилност.

image