Свет

Заташкавање? Нестали снимци сведочења пред комитетом који истражује упад у Капитол

Снимци интервјуа сведока које је спровела Комисија Представничког дома предвођена демократама у вези са упадом у Капитол 6. јануара 2021. изненада су нестали
Заташкавање? Нестали снимци сведочења пред комитетом који истражује упад у КапитолGetty © Drew Angerer / Staff

Председавајући Подкомитета за надзор администрације Представничког дома који сада истражује безбедносне пропусте током упада у Капитол, републиканац Бери Лудермилк упозорио је јавност да су снимци сведочења пред претходном комисијом коју су предводиле демократе у вези са 6. јануаром 2021, нестали.

"Све видео касете са свим исказима су нестале. Сазнали смо за ово рано у истрази када сам примио позив од особе која је тражила неке информације са једне од видео касета, и почели смо да тражимо. Тражио сам их од Бенија Томпсона (демократа, председавајући Комитета за националну безбедност Конгреса) који је потврдио да нису сачували те снимке. Није сматрао да морају", рекао је Лудермилк локалним медијима.

Према његовим речима, те касете су биле коришћене као доказ на неким од саслушања и по закону "сви подаци и документа који се користе у службеном поступку морају да се сачувају".

"Ипак, он је одлучио да то не учини", додао је.

Лудермилк је рекао и да су неки сведоци, бивша сарадница Беле куће Кесиди Хачинсон, променили сведочење током времена. "Желим да видим какав је њен говор тела био када је дала своје оригинално сведочење. Желим да видим да ли је била веома сигурна у оно што је тада говорила, али је касније одлучила да то промени. Зато је важно да имамо те видео касете и верујем да их зато вероватно и немамо", рекао је.

"Епок тајмс" наводи да би нестали снимци могли да утичу и на случајеве који се воде против бившег председника Доналда Трампа који је оптужен да је оркестрирао догађаје 6. јануара 2021. године.

image