Свет

Џонсон: Објавићемо снимке који показују истину о упаду на Капитол

Америчка јавност ће моћи сама да види шта се догодило тог дана, уместо да се ослања на тумачење мале групе владиних званичника, рекао је Мајк Џонсон
Џонсон: Објавићемо снимке који показују истину о упаду на КапитолGetty © Win McNamee/Getty Images

Председавајући Представничког дома америчког Конгреса Мајк Џонсон саопштио је данас да ће видео-снимци упада у Капитол 6. јануара 2021. године бити објављени на Интернету, као и да ће бити "доступни свим Американцима".

"Данас ћемо почети да постављамо видео снимке. Објавићемо више од 40.000 сати материјала", рекао је Џонсон, преноси америчка телевизија Ен-Би-Си.

Он је додао да ће то омогућити милионима људи да сами виде шта се догодило тог дана, "уместо да се ослањају на тумачење мале групе владиних званичика".

У јануару 2021. године десио се упад на Капитол САД када је група демонстранта, наводних присталица тадашњег америчког председника Доналда Трампа, упала у Капитол.

Демонстрације су уследиле након што је Трамп на скупу тог дана инсинуирао да Џозеф Бајден није победио на раније одржаним председничким изборима, као и да је дошло до изборне крађе.

Снимке које су забележиле сигурносне камере Капитола 6. јануара раније ове године објавио је новинар Такер Карлсон, рекавши да они "руше" тврдње да је "6. јануар био побуна", односно да већина људи који су тог дана ушли у Капитол нису били насилни, нити су се понашали као вандали.

Бивши председник САД Доналд Трамп је затим изјавио да члановима распуштеног одбора Представничког дома за 6. јануар предвођеног демократама "треба судити за превару и издају".

image