Свет

Председнички имунитет не важи: Апелациони суд дозволио тужбе против Трампа због хаоса на Капитолу

Амерички суд одбио Трампов захтев да се одбаци кривични поступак против њега звог упада на Капитол
Председнички имунитет не важи: Апелациони суд дозволио тужбе против Трампа због хаоса на КапитолуGetty © Michael Gonzalez / Stringer

Тужбе против Доналда Трампа због упада у Капитол могу да буду подигнуте, пресудио је федерални апелациони суд одбацивши тако захтев бившег председника да оптужбе да је подстицао на побуну 6. јануара 2021. године буду одбачене, преноси АП.

Амерички Апелациони суд Окружног суда Вашингтона одбацио је Трампове поднеске у којима се позива на "председнички имунитет (у време догађаја) и уставна права", навевши да је Трамп деловао "у личном својству".

Тужбе против Трампа поднели су демократски посланици и полицајци Капитола, а трочлано веће апелационог суда поручило је републиканском председничком кандидату и фавориту за председника САД да може да настави правну борбу и покуша да докаже невиност.

Трамп је раније рекао да не може да буде тужен због нереда у којима је повређено на десетине полицајаца, тврдећи да су његове речи током митинга пре напада на Капитол односиле на "питања од јавног значаја" и да спадају у делокруг апсолутног председничког имунитета.

Одлука је донета након што су Трампови адвокати саопштили да је он имун и на кривично гоњење у одвојеном кривичном предмету који је покренуо специјални адвокат Џек Смит који оптужује Трампа да је планирао да покраде изборе од Џозефа Бајдена. Смитов тим је сигнализирао да ће на суђењу изнети наводне доказе да је Трамп одговоран за насиље на Капитолу и да је намеравао да направи хаос тог дана.

image