Свет

Кисинџер објаснио у чему је проблем у односима Москве и Вашингтона и са решењем "две државе"

У једном од последњих интервјуа, познати државник је рекао да решење две државе више није одрживо и да САД морају да се помире са Кином и разговарају са Русијом
Кисинџер објаснио у чему је проблем у односима Москве и Вашингтона и са решењем "две државе"© Jeff J Mitchell / Staff

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер је у једном од својих последњих интервјуа рекао да је главни проблем у руско-америчким односима недостатак дијалога, због чега, према његовом мишљењу, Сједињене Америчке Државе не схватају Русију.

"Тренутно је највећа потешкоћа у односима са Русијом то што нисмо чули шта сада мисле, јер дијалога са Русијом уопште нема", рекао је Кисинџер у интервјуу који је за "Политико" дао 18. октобра.

Коментаришући рат на Блиском истоку, Кисинџер је оценио да стварање две државе не гарантује мирну ситуацију у региону у будућности.

"Формални мир не гарантује трајни мир. Колико је тешко решење о две државе показује искуство Хамаса. Газу је (бивши израелски премијер Аријел) Шарон учинио квази независном како би се тестирала могућност решења са две државе. То је, у ствари, довело до много сложеније ситуације. У последње две године постало је много горе него 2005. Тако да решење са две државе не гарантује да се оно што смо видели последњих недеља неће поновити", рекао је Кисинџер.

Према његовим речима, Западна обала би требало да буде стављена под јорданску контролу, а не да се тежи ка решењу са две државе које оставља једну од две територије одлучном да уништи Израел. Оценио је и да је потребно веће ангажовање Америке како би се спречио наставак сукоба.

На питање да ли тренутна криза отвара могућност Кини да "нападне Тајван", Кисинџер је оценио да "Кина није спремна за такав сукоб" и нагласио да Пекинг "има капацитет да успостави однос са Сједињеним Државама" и да би "САД требало да се помире са Кином".

Кисинџер је преминуо 29. новембра. Бивши амерички државни секретар био је једна од најутицајнијих политичких личности у САД, оставивши значајан траг у историји дипломатије.

image