Свет

Хагари: Израел проширује копнену офанзиву на сва подручја Појаса Газе; Не назире се ново примирје

Израелска војска се пуном снагом вратила у борбу и наставља тамо где је стала, поручио је министар одбране Израела Јаов Галант
Хагари: Израел проширује копнену офанзиву на сва подручја Појаса Газе; Не назире се ново примирје© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Најмање 13 цивила, укључујући децу и жене, погинуло је ноћас, а већи број људи је повређен у низу израелских ваздушних удара на више стамбених објеката у избегличком кампу Нусеират у централном делу Појаса Газе, пренели су јутрос локални медији.

Како се додаје, израелски ратни авиони бомбардовали су два објекта у избегличком кампу и убили најмање 13 цивила, али очекује се да ће број жртава порасти с обзиром да су спасилачки напори у току и жртве се још извлаче из рушевина, преноси палестинска агенција ВАФА.

Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је да израелска војска делује у деловима Појаса Газе у којима до сада није деловала, уз напомену да ће операција допрети до сваке области.

Галант је истакао да се израелска војска пуном снагом вратила у борбу и да "наставља тамо где је стала".

Упркос разговорима у Катару, договор о новом примирју се не назире, пошто је шеф израелске обавештајне службе Мосад Дејвид Барнеа наредио преговарачком тиму Израела да се врати у Тел Авив.

  • 3. дец 2023 • 21:37

    21:37

    Хагари: Израел проширује копнену офанзиву "на сва подручја Појаса Газе"

    Израелска војска проширује копнену офанзиву на "сва подручја Појаса Газе", изјавио је данас портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари.
    Хагари је рекао да "где год Хамас делује, ИДФ ће доћи", преноси "Тајмс оф Израел".

    Он је додао да је командант Хамасовог батаљона Шати убијен у данашњем ваздушном нападу на Појас Газе.

    Хагари је навео да је командант Хамаса "предводио борбе у области Шати, а под његовом командом су извршени планови за напад на Израел током масакра 7. октобра".

    Хагари је рекао да израелска војска даноћно прати како би лоцирала где се налази руководство Хамаса у Појасу Газе.

    "Циљ је да се елиминише свако од њих", поручио је он.

    Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви претходно је рекао да ће израелска операција на југу Појаса Газе бити истог интезитета као ранија офанзива на Хамас у северном делу палестинске енклаве.

    На почетку сукоба, Израел је издао наређење Палестинцима на северу Газе да се евакуишу на југ, што је учинило на стотине хиљада становника, док је након окончања примирја у петак стигло ново упозорење становницима источних области око Кан Јуниса да се изместе даље на југ.

  • 19:44

    Шеф Шин Бета: Ловићемо Хамас годинама ако буде требало

    "Израел ће ловити припаднике Хамаса макар и годинама ако буде требало", рекао је шеф унутрашње израелске обавештајне службе Шин Бет Ронен Бар.

    Он је додао да ће их гонити "чак и у Катару, Турској и Либану", пренео је Ројтерс.

    Израелска агенција одбила је да коментарише његову изјаву за израелски јавни сервис Кан.

  • 19:41

    Израел одбио захтев УАЕ да распореде пет осматрачких дронова у Појас Газе

    Израел је одбио захтев Уједињених Арапских Емирата да распореде пет осматрачких дронова у Појас Газе да би надгледали возила која превозе опрему намењену пољској болници коју тамо оснивају.

    У возилима није била хуманитарна помоћ, вецћ специјализована опрема за болницу, пренео је "Џерузалем пост".

    Током разговора са представницима различитих израелских владиних агенција, укључујући Координатора владиних активности на територијама, израелску обавештајну агенцију Шин Бет и друге безбедносне званичнике, представници УАЕ су тражили дозволу за распоређивање дронова како би осигурали безбедност пројекта болнице.

    Међутим, обавештени су да, из безбедносних разлога, дронови не могу да уђу у Појас Газе, те су им дронови враћени.

    Безбедносни званичник је појаснио да није било покушаја кријумчарења дронова.

    "Поставили су захтев, а ми смо љубазно одбили", рекао је он.

    Израелски безбедносни званичници били су против трансфера дронова, пре свега због значајне забринутости да би Хамас могао да покуша да набави дронове и употреби их против Израелских одбрамбених снага (ИДФ), навео је израелски лист.

  • 19:38

    Кирби: Наше обавештајне службе нису имале информацију о плану Хамаса

    Потпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби изјавио је данас да обавештајне службе те земље нису имале информацију о плану Хамаса да нападне Израел.

    "Обавештајна заједница је наговестила да није имала приступ документу", рекао је Кирби за Ен-Би-Си, преноси Политико.

    "Њујорк Тајмс" објавио је прошле недеље да су израелски званичници добили податке о нападу више од годину дана раније.

    Према извештају "Њујорк Тајмса" израелско руководство је занемарило дојаву, сматрајући да је напад те врсте нешто што превазилази могућност Хамаса, што су израелски званчници порекли.

    САД дуго размењују обавештајне податке с Мосадом, али је неуспех у пружању детаља о плану Хамаса навео одређене законодавце у Конгресу да доведу у питање ослањање Америке на Израел када су у питању обавештајни подаци о терористичкој групи.

    "Премијер Нетанијаху је већ отворено говорио о томе рекавши да је ово неуспех с израелске стране. Истражиће ситуацију када буде дошло време, а сада фокус мора да буде на елиминисању истинске геноцидне претње коју представља Хамас", закључио је Кирби.

  • 18:52

    Ел-Тани: Катар захтева међународну истрагу о израелским злочинима у Гази

    Катар захтева тренутну, свеобухватну и непристрасну међународну истрагу о ономе шта је премијер те заливске земље шеик Мухамед бин Абдул Рахман ел-Тани описао као израелске злочине у Гази, јавила је данас катарска телевизија Ал Џазира.

    Он је, такође, рекао да ће Катар наставити да улаже напоре за постизање још једног примирја и успостављање трајног прекида ватре у опкољеној енклави, пренео је Ројтерс.

    Израел је данас појачао бомбардовање, након што је у петак прекинуто седмодневно примирје између израелских снага и Хамаса током којег је спроведена размена израелских талаца и палестинских затвореника.

  • 16:55

    Газа: У претходна 24 сата убијено више од 700 Палестинанца

    Портпарол владе у Гази рекао је за Ал Џазиру да је у претходна 24 сата убијено више од 700 Палестинаца у Појасу Газе.

    Министарство здравља у Гази саопштило је да је број погинулих у израелским ваздушним ударима премашио од 7. октобра 15.500.

    Рањено је, према тим наводима, више од 41.000 људи.

  • 16:36

    Најмање 12 рањених у нападу Хезболаха на север Израела

    Најмање 12 особа рањено је данас у ракетном нападу либанског покрета Хезболах у близини места Беит Хилел на северу Израела, саопштено је из медицинског центра Зив граду Сафед.

    Из болнице су прецизирали да је лакше повреде од шрапнела задобило 11 мушкараца, као и једна жена, преноси "Тајмс оф Израел".

    Израелске одбрамбене снаге тврде да су само четири војника лакше повређена у нападу и да није јасно да ли су остале жртве војници или цивили.

    Међутим, Армијски радио, преноси да су осам од 11 жртава били војници, док је новински сајт Инет објавио да их је било 11.

    После напада из Либана, израелске одбрамбене снаге распоређене су на путу у Мошав у Беит Хилелу, у близини границе са том суседном земљом.

  • 14:57

    Иран: Уколико се наставе ратни злочини у Гази, рат ће се проширити

    Иран је данас упозорио на "израелску ратну експанзију" у региону уколико, како наводе из Техерана, "израелска војска настави да чини ратне злочине над Палестинцима" у опкољеном Појасу Газе и окупираној Западној обали.

    Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан разговарао је телефоном са високим представником Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом о израелским нападима на Појас Газе, саопштило је Министарство спољних послова Ирана, преноси Танјуг.

    "Ако се не зауставе ратни злочини које израелски режим чини у Гази и на Западној обали, обим рата у региону ће се вероватно продубити и проширити", поручио је Абдолахијан, пренела је "Анадолија".

    Нагласио је потребу да се што пре зауставе израелски напади на Газу.
    Додао је да Иран одбацује "планове Израела да насилно уклони Палестинце са њихове територије".

  • 14:38

    ИДФ: Откривено 800 улаза у тунеле Хамаса, уништено 500

    Израелске снаге пронашле су 800 улаза који воде до огромне подземне мреже тунела и бункера Хамаса од почетка копнене операције у Појасу Газе 27. октобра, а уништиле су више од половине, саопштиле су данас Израелске оружане снаге.

    У саопштењу се наводи да је уништено 500 улаза у тунеле, као и километри главних подземних рута.

    Израелска војска тврди да су се улази у тунеле налазили у цивилним подручјима, а да је велики број био је у близини или унутар цивилних зграда и објеката, као што су школе, вртићи, џамије и игралишта.

  • 13:41

    УН: Око 75 одсто житеља Газе принуђено да напусти домове

     Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова саопштила је да је процењено да је око 1.8 милиона људи у Појасу Газе интерно расељено, од укупно 2.2 милиона становника.

    Из Канцеларије је додато да је "изазов доћи до тачног броја" расељених будући да је тешко пратити оне који су били присиљени да побегну и обрачунати укупан број оних који су се вратили кућама током привременог прекида ватре, преноси Би-Би-Си.

    На почетку сукоба, Израел је издао наређење Палестинцима на северу Газе да се евакуишу на југ, што је учинило на стотине хиљада становника, док је након окончања примирја у петак стигло ново упозорење становницима источних области око Кан Јуниса да се изместе даље на југ.

image