Свет

Америка: Превише Палестинаца је убијено у сукобу; Прекинути интернет и телекомуникација у Гази

Јеменски Хути које подржава Иран саопштили су да су гађали бродове повезане са Израелом у Црвеном мору
Америка: Превише Палестинаца је убијено у сукобу; Прекинути интернет и телекомуникација у ГазиGetty © Photo by Ahmad Hasaballah/Getty Images

Четврти дан након седмодневног прекида ватре, борбе Израела и палестинског Хамаса у Појасу Газе не престају.

Израелска војска проширује копнену офанзиву на сва подручја Појаса Газе, изјавио је портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари.

Министарство здравља у Гази саопштило је да од 7. октобра убијено 15.899 Палестинаца, од чега су 70 одсто деца и жене. 

Према тврдњама Израелских одбрамбених снага (ИДФ), од почетка сукоба изведено је преко 10.000 ваздушних напада, а пронађено више од 800 улаза у тунеле Хамаса.

Тужилац Међународног кривичног суда Карим Кан упозорио је обе стране да се придржавају међународног хуманитарног права и омогуће испоруку помоћи цивилима, док је Светска здравствена организација поново позвала на прекид ватре.

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова саопштила је да је процењено да је око 1.8 милиона људи у Појасу Газе интерно расељено, од укупно 2.2 милиона становника.

Америка је поручила да не жели да у израелским операцијама у јужном Појасу Газе дође до истог броја цивилних жртава као у северном.

Израелски министар одбране Јоав Галант је изјавио да ће судбина Хамасових бораца на југу Појаса Газе "бити иста и гора" у односу на судбину оних на северу енклаве.

image