Свет

Бела кућа упозорава: Вашингтону ће понестати новца за Украјину до краја године

Ситуација није ништа боља ни преко океана, где је судбина пакета помоћи за Кијев у вредности од 50 милијарди евра неизвесна
Бела кућа упозорава: Вашингтону ће понестати новца за Украјину до краја годинеGetty © Alex Wong/Getty Images

Сједињене Америчке Државе ће остати без средстава за подршку Украјини у наредним недељама ако Конгрес не предузме мере, саопштила је данас директорка Канцеларије за буџет Беле куће Шаланда Јанг.

Подсетимо, републикански посланици у Представничком дому су блокирали предлог закона Бајденове администрације за допунске финансије који би објединиле средства за Украјину, Израел и Тајван, а чија вредност премашује 100 милијарди долара.

Претходно су извори за америчку мрежу Ен-Би-Си рекли да ће шансе за усвајање закона о значајној финансијској помоћи за Кијев драстично опасти ако то не буде учињено до краја године.

Јанг је у писму лидерима Конгреса навела да је забринутост за судбину даље америчке подршке Украјини порасла након вишемесечних сукоба у Конгресу око владине потрошње, укључујући војну помоћ Украјини, преноси "Фајненшел тајмс".

"Не постоји магични лонац из којег се ваде средства. Нестало нам је новца, и скоро нам је понестало времена", упозорила је Јанг.

Према њеним речима, САД сада "немају новца да подрже Украјину у овој борби а подршку коју Украјина добија од САД не могу да јој дају други".

Републиканци у Сенату запретили су да ће блокирати помоћ почетком новембра уколико не буду донете безбедносне резолуције на јужној граници САД, што би довело до сукоба са демократама.

Ни преко океана ништа боље

Европска унија среће се са сличним проблемом, истиче британски лист у засебном тексту, напоменувши да несугласице унутар блока око пакета од 50 милијарди евра за Кијев расту, а да Мађарска блокира напоре да се Украјина уведе у блок.

Напори ЕУ да се постигне компромис отежани су због победе десничарске странке на изборима у Холандији и након недавне пресуде немачког суда, којом се ограничава задуживање немачке владе. Споразум о буџету "представља веома тежак посао", изјавио је високи званичник ЕУ.

Мађарски премијер Виктор Орбан је обећао да ће ставити вето на преговоре Украјине о чланству у ЕУ, а такође се и противи наставку финансирања Украјине.

Педесет милијарди евра за Украјину налази се у пакету са захтевима за 15 милијарди евра за миграције, 10 милијарди евра за инвестиције у "стратешке технологије" и 19 милијарди евра за отплату камата на заједничко задуживање ЕУ.

image