Свет

Суд у Техерану: Трамп и САД да плате 50 милијарди долара за убиство иранског генерала

Генерал Касем Сулејмани убијен је у нападу дроном који је наредио бивши председник САД Доналд Трамп
Суд у Техерану: Трамп и САД да плате 50 милијарди долара за убиство иранског генералаGetty © Drew Angerer/Getty Images

Суд у Техерану наложио је америчкој влади да плати скоро 50 милијарди долара одштете за убиство високог иранског генерала пре нешто мање од четири године, саопштило је иранско правосуђе.

Бивши председник САД Доналд Трамп наредио је напад дроном у близини аеродрома у Багдаду у којем су 3. јануара 2020. убијени генерал Касем Сулејмани и ирачки поручник Абу Махди ел Мухандис.

Неколико дана касније, Иран је узвратио нападом на базе у Ираку у којима су смештене америчке и трупе њихових савезника. У иранским нападима није било жртава, преноси амерички недељник "Баронс".

Портал иранског правосуђа "Мизан онлајн" саопштио је да је суд у Техерану осудио владу САД на новчану казну од 49,7 милијарди долара за "материјалну, моралну и кривичну одштету" након тужбе коју је поднело више од 3.300 Иранаца.

Суд је прогласио кривима 42 појединца и правна лица, укључујући Трампа, америчку владу, бившег државног секретара Мајка Помпеа и бившег министра одбране САД Марка Еспера, додао је Мизан.

Сулејмани је командовао снагама Кудс, огранком за спољне операције Корпуса гарде Исламске револуције.

Био је једна од најпопуларнијих јавних личности у земљи која је предводила иранске операције на Блиском истоку и виђен је као херој иранско-ирачког рата 1980-1988, преноси амерички недељник.

image