Русија

Русија и Иран потписали Декларацију о борби против санкција и других једностраних мера

Руски и ирански лидер су у непрестаном контакту, наши односи се развијају у свим сферама, приметио је данас шеф руске дипломатије
Русија и Иран потписали Декларацију о борби против санкција и других једностраних мераwww.globallookpress.com © Iranian Foreign Ministry

Министри иностраних послова Русије и Ирана Сергеј Лавров и Хосеин Амир Абдулахијан потписали су данас документ о супротстављању санкцијама, односно, Декларацију о начинима и средствима борбе против негативних последица једностраних мера уведених против Москве и Техерана.

Документ носи назив "Декларација Руске Федерације и Исламске Републике Иран о начинима и средствима супротстављања, ублажавања и компензовања негативних последица једностраних принудних мера".

"То је несумњиво значајан корак", оценио је Лавров, говорећи о Декларацији, након чега је појаснио да је до потписивања овог документа дошло пошто су САД и њихови савезници дипломатију заменили незаконитим санкционим мерама.

Министар спољних послова Русије је током разговора са иранским колегом у Москви честитао и то што је Иран ове године добио позив да уђе у БРИКС и што је у јулу постао део ШОС-а. 

Како је рекао Лавров, Русија се са своје стране веома позитивно односила према захтевима Ирана да се придружи овим организацијама и била је једна од земаља која се залагала да Иран постане део ових савеза.

"Односи наших земаља развијају се у свим кључним областима, наши председници су у сталном контакту, редовно разговарају телефоном", додао је он, објаснивши да је ово већ шести сусрет током ове године, што указује на веома садржајне односе Москве и Техерана.

Недавно смо почели да радимо на пројекту изградње железничке руте Рашт-Астара, а као и ви, и ми се залажемо за то да коридор "Север-Југ" добије на још већем значају.

Такође, Москва, као и Техеран, желе да дође до још већег развоја односа у сфери енергетике, додао је руски министар.

Он је напоменуо да су у октобру у Бишкеку били одржани разговори премијера Русије Михаила Мишустина и првог заменика иранског председника. Такође, у Москви су истог месеца одржани и разговори о трговинско-економској сарадњи са другим званичницима, додао је Лавров.

"Министарства спољних послова (Ирана и Русије) имају веома блиске контакте, сада радимо на завршетку новог међудржавног споразума", изјавио је он и додао да ће данас разговарати о питањима билатералне сарадње и ситуацији у региону.

Ирански министар захвалио је Лаврову за леп дочек и, баш као и руски министар спољних послова, и потврдио да је данас потписана Декларација о борби против америчких санкција и других једностраних мера САД.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner