Свет

Закулисне радње: Сунакови торијевци платили Руанди додатних 100 милиона фунти за прихват азиланата

Лондон је Руанди већ послао 140 милиона фунти, а потом тајно још 100 милиона
Закулисне радње: Сунакови торијевци платили Руанди додатних 100 милиона фунти за прихват азиланатаGetty © Dan Kitwood / Staff

Званичник британског Министарства унутрашњих послова оптужио је конзервативне министре да су тајно исплатили Руанди додатних 100 милиона фунти да тамо пошаљу азиланте.

Сер Метју Рајкрофт, највиши државни службеник у Министарству унутрашњих послова навео је, у писму послатом званичницима, да је исплата извршена у априлу након што је Руанди већ послато 140 милиона фунти. Он је додао да се следеће године очекује даља исплата од 50 милиона фунти.

Писмо је послато након што је премијер и лидер торијеваца Риши Сунак рекао да ће "завршити посао" са мигрантима, односно да ће их депортовати упркос противљењу својих посланика и судских власти.

Рајкрофт је рекао и да додатна исплата од 100 милиона фунти влади Руанде није повезана са споразумом о азилантима и да је узета из фонда за економску трансформацију и интеграцију.

Иако је суд у Лондону прогласио незаконитим план о депортацији тражилаца азила у Руанду, Сунак је потписао хитан предлог закона на основу ког ће министри моћи да игноришу пресуде које долазе из Стразбура, а да притом не напуштају Европску конвенцију о људским правима. Сунаков "закон" је довео до оставке министра за имиграцију Роберта Џенрика.

image