Свет

Ко је Алекс Џонс: Теоретичар завере који је месецима унапред знао за 11. септембар и Бин Ладена

Контроверзни водитељ последњих година привлачио је доста пажње - и то често не из позитивних разлога
Ко је Алекс Џонс: Теоретичар завере који је месецима унапред знао за 11. септембар и Бин ЛаденаGetty © Joe Buglewicz

Алекс Џонс, водитељ и оснивач портала "Инфоворс" који ће данас гостовати у емисији Такера Карлсона на Иксу, годинама уназад важи за најпознатијег (и омиљеног) америчког "теоретичара завере".

Џонс је 1999. године покренуо портал "Инфоворс" (Infowars), који је убрзо прерастао и у јавно доступну ТВ станицу у Остину, Тексас.

"Инфоворс" се од почетка свог постојања нашао на удару великих медија, који су га оптуживали да шири "десничарске теорије завере и лажне вести".

Тај портал је због "кршења услова коришћења" блокиран или суспендован на већини друштвених мрежа, укључујући Фејсбук, Јутјуб и (некадашњи) Твитер.

"Инфоворс" је врхунац своје популарности достигао током и непосредно након председничке кампање 2016. године - када је на месечном нивоу бележио већу читаност од онлајн издања етаблираних медија попут "Економиста" и "Њузвика".

Џонс је током година заузимао "алтернативне" ставове по мање више свим питањима - противник је вакцинације, некадашњег председника Била Клинтона је оптужио да је силоватељ, а његову супругу Хилари да je "психотични демон из пакла".

Он је такође тврдио да је супруга председника Барака Обаме Мишел заправо мушкарац, а да је актуелни председник Џозеф Бајден "слуга сотоне"

Подржао је кандидатуру Доналда Трампа за председника САД 2016. године, иако га је касније често критиковао - пре свега због одлуке да изврши ракетне нападе на Сирију.

Џонсове контроверзе 

Џонс је у више наврата тврдио да америчка влада стоји иза читавог низа терористичких напада и пуцњава на територији те државе - од опсаде у Вејку, преко бомбашког напада у Оклахома Ситију 1995 до 11. септембра.

Ипак, Џонс је у највише критика добио због својих тврдњи о масакру у основној школи "Сенди Хук" у Конектикату, у ком је убијено 26 људи.

Наиме, он је тврдио да се тај масакр никада није ни догодио, већ да је реч о инсценираној намештаљци са глумцима - након чега је Џонс изгубио наклоност и доброг дела људи који су иначе имали симпатије према његовим другим ставовима.

Иако се Џонс се накнадно извинио због својих изјава и рекао да се тај масакр "100 одсто прави", породице страдалих у "Сенди Хуку" су против њега ипак поднеле тужбу.

Суд је крајем 2022. године коначно донео пресуду којом му је наложено да им исплати компензацију у износу од чак 1,5 милијарди долара - након чега је контроверзни водитељ прогласио лични банкрот.

Његови коментари о "Сенди Хуку" били су један од разлога зашто је власник Икса (некадашњег Твитера) Илон Маск одбио да Џонса уврсти у своју "општу амнестију" раније блокираних налога на тој друштвеној мрежи.

"Моје прворођено дете је умрло на мојим рукама. Осетио сам његов последњи откуцај срца. Немам милости према било коме ко би смрт деце искористио за добит, политику или славу", написао је Маск на Твитеру том приликом.

Џонс је постао својеврсни интернет мим, пре свега захваљујући својим срчаним и енергичним беседама које су током година привукле много пажње на друштвеним мрежама.

Вероватно најпознатија од њих је она у којој видно узрујани Џонс говори о "хемикалијама у води које жабе претварају у хомосексуалце" - чиме је популаризовао до тада мало познату "теорију завере" о утицају одређених пестицида на лучење хормона, о којој је касније говорио и председнички кандидат Роберт Кенеди.

image