Свет

"Епл" мења политику усред открића сенатора САД о шпијунажи путем пуш нотификација

Сенатор Рон Вајден је рекао Вајден је навео да "Епл" чини "праву ствар" следећи "Гуглову" праксу да сваки захтев за откривање података мора бити поткрепљен судским налогом
"Епл" мења политику усред открића сенатора САД о шпијунажи путем пуш нотификацијаGetty © Drew Angerer/Getty Images

"Епл" ће од сада од власти захтевати судски налог како би им омогућио приступ подацима о пуш нотификацијама корисника. Технолошки гигант се овом одлуком усклађује са одредбама су већ на снази у "Гуглу".

Промена "Еплове" политике није објављена званично, али се она може видети на ажурираној листи смерница службама за спровођење закона која је објављена на интернету.

"Епл" је ову одлуку донео након што је демократски сенатор Рон Вајден упозорио да су неидентификоване владе покушале да надзиру кориснике "паметних" телефона праћењем пуш нотификација.

Примера ради, подаци у вези са пуш нотификацијама могу помоћи страним или домаћим властима да повежу анонимне кориснике апликација за размену порука са одређеним "Гугл" или "Епл" налогом.

Позивајући се на анонимни извор упознат са овом праксом, Ројтерс је прошле недеље известио да су стране и америчке владине агенције од "Епла" и "Гугла" захтевале приступ подацима у вези са пуш нотификацијама.

И "Гугл" и "Епл" су потврдили да су добили захтеве од власти да открију податке корисника. 

"Епл" на својој ажурираној листи смерница наводи да ће сада такве податке откривати "само уз судски налог или у оквиру већег судског процеса".

"Гугл", на чијем се софтверу заснивају "андроид" телефони, наводно већ примењује овакву политику.

Сенатор Вајден је прошле недеље истакао да су обе компаније "у јединственој позицији да олакшају властима надзор начина на који корисници користе одређене апликације".

Он је такође позвао Министарство правде да "укине или измени било коју политику" која би могла да угрози јавну дебату о надзирању пуш нотификација.

"Епл" је истакао да су Вајденови коментари компанији омогућили да се упусти у расправу о праксама надзирања.

"У овом случају, савезна влада нам је забранила да делимо било какве информације", саопштила је компанија, додавши да "сада, када је знање о овом методу постало јавно", "Епл" ажурира "извештаје о транспарентности како бисмо детаљно објаснили ове врсте захтева".

Гугл је саопштио да се слаже са Вајденовом "посвећеношћу да кориснике обавештава о овим захтевима".

Министарство правде САД није одговорило на питање Ројтерса о праћењу података у вези са пуш нотификацијама, нити је потврдило или негирало да је спречило "Епл" и "Гугл" да јавно обелодане такве захтеве.

Вајден је рекао да "Епл" чини "праву ствар" следећи "Гуглову" праксу да сваки захтев за откривање података мора бити поткрепљен судским налогом.

image