Свет

Америчке залихе наоружања све мање, Кијев можда остане без муниције

Америчка војна индустрија има проблема да одржи корак са украјинском потрошњом, признали амерички званичници
Америчке залихе наоружања све мање, Кијев можда остане без муницијеwww.globallookpress.com © U.S. Marines

Залихе напредног америчког наоружања све се брже топе, што би могло да утиче на могућност Вашингтона да војно помаже Кијев у наредном периоду, изјавила су три неименована америчка званичника за Си-Ен-Ен.

Све тање залихе, али и немогућност америчке војне индустрије да одржи корак са испорукама, довели су администрацију председника Џозефа Бајдена у тежак положај. Американци су последњих месеци Украјини послали најсавременије наоружање вредно више милијарди долара.

Један од званичника изјавио је да су залихе "све мање", пошто САД располажу са "ограниченом количином" вишка наоружања које могу да шаљу у Украјину. Американце посебно брине драстично смањење залиха артиљеријске муниције калибра 155 милиметара, као и ракета за преносиви противваздушни систем "Стингер", рекао је извор за Си-Ен-Ен.

Поједини извори рекли су да би у будућности проблем могла да буде и производња других типова муниције, укључујући ХАРМ антирадарске ракете, ГМЛРС ракете земља-земља и муницију за преносиве антитенковске системе "џавелин", иако су америчке компаније најавиле да ће повећати производњу ових типова муниције.

Први пут после више од две деценије САД нису директно умешане у неки већи ратни сукоб, након што су се последњих година повукле из Авганистана и Ирака. То је довело до пада производње наоружања, а Америка више није у стању да произведе количину муниције неопходну за сукоб високог интензитета, наводи Си-Ен-Ен.

Смањење залиха не утиче на спремност америчке војске, тврде званичници

Смањења залиха наоружања неће довести до пада спремности америчке војске, пошто оружје које се шаље у Украјину не долази из критичких резерви, наводе званичници Пентагона.

Америка неће моћи да шаље оружје у недоглед, али је одговор на питање "колико је довољно" крајње субјективан и у великој мери ће зависити од тога колико је Пентагон спреман да ризикује, рекао је један амерички официр за Си-Ен-Ен.

Један од узрока смањења залиха је и немогућност америчке војне индустрије да одржи корак са све већом потражњом.

"Све је теже и теже", изјавио је конгресмен и члан одбора за обавештајне службе Представничког дома Мајк Квигли. "Мислили смо да ће овај рат бити готов за неколико дана, али сада изгледа као да ће он трајати годинама. У тренутку када су ланци снабдевања у хаосу, Запад ће имати доста проблема да испуни овако висока очекивања", додао је.

Високи званичник Пентагона Колин Кал недавно је изјавио да "није упитно" да испоруке наоружања Украјини стварају притисак на америчке залихе, али и војну индустрију.

"Ово је први конвенционални рат високог интензитета после више деценија, што ствара притисак не само на војне индустрије земаља учесница, већ и оних које те земље подржавају, у овом случају Украјину", изјавио је Кал.

"Секретар за одбрану Лојд Остин је од почетка потпуно фокусиран на то да не преузмемо непромишљене ризике и не доведемо наше сопствене залихе у ситуацију која би нам онемогућила да адекватно реагујемо у случају неке нове кризе у свету", додао је.

Бајденова администрација затражила је од Конгреса додатних 37,7 милијарди долара помоћи за Украјину, од којих би 21 милијарда била потрошена на решавање несташице оружја.

Републиканци, који су на недавно одржаним међуизборима освојили већину у Представничком дому, у последње време све више критикују слање великих количина скупог наоружања у Украјину, у тренутку када се америчка привреда налази у изузетно тешком положају.

Лидер републиканаца у Представничком дому Кевин Макарти рекао је да Украјини неће дати "бланко чек" за куповину наоружања, иако је нагласио да ће САД наставити  да подржавају Украјину и у наредном периоду.

image
VV inauguration
banner