Свет

Унапређен скандал-мајстор украјинског МСП

Проблематични бивши амбасадор Украјине у Берлину Андреј Мелник који је Олафа Шолца назвао "увређеном кобасицом" биће нови заменик министра спољних послова те државе
Унапређен скандал-мајстор украјинског МСПwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Контроверзни бивши амбасадор Украјине у Немачкој Андреј Мелник, који је величао сарадника нациста Степана Бандеру и вређао немачке званичнике, унапређен је на место заменика министра спољних послова Украјине.

"Кабинет министара је именовао Андреја Мелника на место заменика министра спољних послова", саопштио је у петак званичник украјинске владе Тарас Мелничук.

Председник Украјине Владимир Зеленски сменио је проблематичног амбасадора још у јулу, месец дана након што је Мелник у интервјуу бранио Бандеру, националног хероја модерне Украјине који је сарађивао са нацистима током Другог светског рата и одговоран за смрт стотина хиљада Пољака, Јевреја и Руса, и упоредио га са Робином Худом.

Министарство спољних послова Украјине је тада морало да интервенише и смени Мелника, будући да су Немачка, Пољска и Израел оштро реаговали на његове изјаве.

Израел је тада нагласио да Мелник искривљујe историјске чињенице, потцењујe Холокауст и вређа сећање на све оне које су Бандера и његовe присталице убили.

Украјински изасланик је пре сукоба Русије и Украјине био готово неприметан, међутим, након што је немачки канцелар Олаф Шолц на пролеће одбио да посети Кијев, Мелник га је назвао "увређеном кобасицом", при чему је у више наврата нападао Владу Немачке због тога што наводно не шаље Украјини довољно војне помоћи. 

Мелник је напустио Немачку у октобру, али је и након смене наставио да вређа немачке политичаре. Украјински изасланик је, између осталог, рекао да je однос бивше немачке канцеларке Ангелe Меркел према Русији "на граници са опсесијом".

 

image
VV inauguration
banner