Свет

После Бајденовог одбијања, британска нада у трговински споразум с Трампом на челу САД

Имајући у виду да је Бајден одустао од споразума под притиском колега из Демократске партије, и паролом заштите интереса америчке индустрије, очекује се помак уколико у Сједињеним Државама буде изабран нови-стари председник
После Бајденовог одбијања, британска нада у трговински споразум с Трампом на челу САД© Tanjug/AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Велика Британија полаже наде у победу Доналда Трампа на председничким изборима у САД не би ли под његовом администрацијом оживео Споразум о слободној трговини (ФТА) након брегзита, а пошто је садашњи лидер САД Џозеф Бајден одустао од преговора у раној фази, рекли су извори из Вајтхола за "Телеграф".

Поменути споразум предвиђа трансатлантску сарадњу у 11 трговинских области, а Бајден је одустао од њега под притиском леве струје Демократске партије у Конгресу, где су сенатори тврдили да би ФТА поткопао заштиту америчких радника, и имајући у виду да се Бела кућа фокусира на јачање домаће производње у бројним индустријама, укључујући зелену енергију и компјутерске чипове, пренео је "Политико".

"Прича око споразума почела је јер је Трамп изјавио да је трговински споразум са Уједињеним Краљевством могућ, па се очекује да би Бела кућа коју не води Бајден била отворенија за склапање истог. Увек смо говорили да смо ту уколико Америка жели договор", рекао је извор из Вајтхола за "Телеграф".

Постизање великог договора са САД постала је важна тема за конзервативне министре УК након што је бивши амерички председник Барак Обама рекао бирачима 2016. да ће Британија бити "на зачељу реда" уколико гласа за брегзит.

Сједињене Америчке Државе су највећи трговински партнер Уједињеног Краљевства, са 17 посто извоза до 30. јуна ове године.

Међутим, било је великих застоја у преговорима око трговине, укључујући дугогодишњу контроверзу око британске одлуке да не дозволи увоз америчке пилетине опране хлором у УК.

Будући да ће хипотетички преговори најраније почети после инаугурације новог америчког председника у јануару 2025, Уједињено Краљевство ће заступати Лабуристичка странка сер Кира Стармера.

"Телеграф" наводи да план лабуриста за трговинску сарадњу са САД не би укључивао пуни споразум о слободној трговини, због спорова око пилетине и других пољопривредних производа, већ да ће се радити на мањим договорима не би ли се избегли застоји око спорних питања и повећала независност Запада од Кине.

image