Свет

"Политико": Бајден одложио трговински споразум са Великом Британијом

Истиче се да споразум можда неће ни бити закључен због "бројних несугласица"
"Политико": Бајден одложио трговински споразум са Великом Британијом© Scott Olson/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден одложио је планове за склапање трговинског споразума са Великом Британијом, јавља "Политико", позивајући се на изворе.

Разлог за ту одлуку биле су примедбе Сената САД у вези са "специфичностима споразума", а истиче се да до споразум можда неће бити ни закључен због "бројних несугласица".

Како наводи лист, у нацрту споразума, који се састоји од 11 тачака и који је припремила канцеларија америчког трговинског представника, назначено је да ће преговори о његовом закључивању почети пре краја 2023. године.

Подсетимо, 2021. године бивши британски премијер Борис Џонсон, један од главних заговорника за излазак краљевине из Европске уније (Брегзит), назвао је трговински споразум са Сједињеним Државама једном од главних предности Брегзита.

Како подсећа лист, британски премијер Борис Џонсон је 2021. године рекао да ће тај трговински споразум са Вашингтоном "бити једна од главних предности изласка Лондона из ЕУ".

Члан Дома лордова британског парламента Ричард Балф изјавио је да су медији раније објавили да британске компаније, незадовољне санкцијама Русији, траже начине да заобиђу ограничења.

image