Свет

Шта значи именовање специјалног тужиоца за истрагу о Трампу?

Све је вероватније да ће бивши амерички председник бити оптужен, тврди некадашњи министар правде САД
Шта значи именовање специјалног тужиоца за истрагу о Трампу?www.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Lev Radin

Само неколико дана након што је Доналд Трамп најавио кандидатуру за председничке изборе 2024. године, амерички министар правде Мерик Гарланд именовао је специјалног тужиоца који ће водити истрагу о бившем председнику Сједињених Држава.

Приликом именовања Џека Смита за специјалног тужиоца, Гарланд је посебно указао управо на чињеницу да је Трамп најавио кандидатуру у истој недељи, као и на најаве да актуелни председник Џо Бајден намерава да се кандидује за реизбор.

Џек Смит ће на функцији специјалног тужиоца надгледати поступак о Трамповом руковању осетљивим владиним документима пронађеним у његовом одмаралишту Мар-а-Лаго на Флориди, као и о покушајима да се омета миран пренос власти на председничким изборима 2020. године, односно упад на Капитол.

Смит је након именовања изјавио да ће у свом раду бити независан, као и да ће настојати да истрага напредује убрзано и ефикасно.

Иако именовање Смита значи да ће се истраге фокусирати на Трампову улогу у овим радњама, то не значи да ће против бившег председника бити подигнута оптужница, истиче Си-Ен-Ен.

Специјални тужилац ће добити посебан буџет, а поред тога ће му на располагању бити сва правна средства, укључујући и право да Трампа позове да сведочи пред судом. 

Уколико би оптужница против бившег председника на крају била подигнута, управо би тим специјалног тужиоца учествовао у судском процесу.

Када је реч о демонстрантима који су упали на Капитол, Смитов тим ће истраживати да ли има оних који су прекршили закон како би ометали миран пренос власти након председничких избора 2020. године, као и да ли је било противзаконитих радњи током гласања 6. јануара. Са друге стране, истрага о појединцима који су упали у Капитол остаће у надлежности тужилаштва у Вашингтону.

Си-Ен-Ен наводи да није одређен рок за завршетак истраге о Трампу, а критичари садашњих правила која се тичу рада специјалног тужиоца наводе да она дозвољавају одуговлачење процеса.

Бивши министар правде: Трамп ће вероватно бити оптужен

Бивши министар правде САД Бил Бар рекао је да постоји легитимна основа за подизање оптужнице против  Трампа због поверљивих докумената која је наводно однео у Мар-а-Лаго.

Он је за Пи-Би-Ес навео да министарство правде има довољно доказа да оптужи бившег председника, те да је "све вероватније" да ће Трамп на крају и бити оптужен.

Бар је додао да бивши председник треба да буде оптужен уколико министарство правде буде доказало да је заиста реч о веома осетљивим документима и уједно покаже да је председник свесно био умешан у обману владе и "играње игрица" након добијања судског позива.

Трамп: Политизација правосуђа у САД

Са друге стране, Доналд Трамп је реаговао на именовање специјалног тужиоца, рекавши да већ шест година пролази кроз овај процес, те да више неће да учествује у томе.

"Надам се да републиканци имају храбрости да се супротставе овоме", рекао је бивши амерички председник.

Он је именовање Смита за специјалног тужиоца описао као "најгору политизацију правосуђа у нашој земљи".

"То није прихватљиво. То је тако неправедно", рекао је Трамп за Фокс.

image