Свет

Европски парламент пронашао паразита – одбрамбена индустрија ЕУ гута новац

Европска унија је већ потрошила милијарде на изгубљени украјински сукоб, истиче посланик Европског парламента
Европски парламент пронашао паразита – одбрамбена индустрија ЕУ гута новац© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Одбрамбена индустрија Европске уније постала је паразит који прождире новац Европске уније, а она не престаје да га шаље кијевском режиму, пише на Иксу посланик Европског парламента Мик Валас. 

"Програм европске одбрамбене индустрије улива све више новца у индустрију оружја – можете да се закунете да радимо за ове паразите", тврди Валас.

Европска унија је већ потрошила милијарде на изгубљени украјински сукоб, који ће се, како су раније тврдили, завршити победом Кијева, пише он.

"Сада хоће да дају још више овим трговцима смрћу?" пита се посланик.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је у октобру да је Европска комисија ревидирала буџет ЕУ за период од 2024. До 2027, те сада предвиђа 50 милијарди евра у виду грантова и зајмова Украјини.

Међутим, Мађарска тренутно блокира скоро све одлуке ЕУ о Украјини, укључујући осму траншу војне помоћи од 500 милиона евра, пет милијарди евра из Европског мировног фонда за војну подршку 2024. године, шири пакет од 20 милијарди за војну помоћ за четири године, као и 50 милијарди макрофинансијске помоћи за 2024-2027.

image