Свет

"Њујорк тајмс": САД започеле преговоре о коришћењу замрзнуте руске имовине

Још није познато да ли би се потенцијална средства пребацила Кијеву зарад војних потреба или је новац намењен за обнову земље и јачање привреде
"Њујорк тајмс": САД започеле преговоре о коришћењу замрзнуте руске имовине© Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib, File

Администрација председника САД Џозефа Бајдена почела је хитне преговоре са савезницима о коришћењу замрзнуте руске имовине за војну подршку Украјини, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на изворе међу америчким и европским званичницима.

Према речима саговорника листа, Бела кућа "тихо сигнализира" да је сагласна с коришћењем руске имовине имајући у виду да је све више конгресмена који се залажу за закон који би ово дозволио.

Сједињене Државе врше притисак на Велику Британију, Француску, Немачку, Италију, Канаду и Јапан да изнесу своје планове на ту тему до 24. фебруара, када ће бити двогодишњица од почетка руске Специјалне војне операције.

О детаљима стратегије коришћења руске имовине се још увек разговара, није одлучено да ли ће средства ићи директно Кијеву или ће се користити на друге начине. Такође, није познато ни да ли ће Кијев трошити потенцијална средства на војне потребе или искључиво у сврху трошкова обнове земље и подршке привреди.

"Њујорк тајмс" констатује да би ова одлука могла да натера Москву на преговоре о окончању сукоба у Украјини.

Након почетка СВО ЕУ и земље Г7 замрзле су готово половину руских девизних резерви, то јест око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди налази се у Унији, махом на рачунима белгијског "Еуроклира", који је крајем октобра саопштио да је за девет месеци 2023. зарадио око три милијарде евра од камата од улагања руске имовине која је под санкцијама.

image