Свет

У Америци непожељна чак и руска риба

Ембарго се односи на рибу и ракове уловљене у водама под јурисдикцијом Руске Федерације или на пловилима под руском заставом изван руских вода, чак и ако је ова морска храна касније поново прерађена ван Русије
У Америци непожељна чак и руска рибаwww.globallookpress.com © Eduard Kudryavitsky/AiF

Руски лосос, бакалар и ракови нашли су се на црној листи Министарства финансија САД које је увело забрану увоза на ове, али и производе добијене прерадом морских плодова.

Прекид увоза морске хране руске "националности" део је ширег напора америчког председника Џозефа Бајдена да појача "казне" Русији због сукоба у Украјини.

Извршна наредба коју је Бајден потписао у петак, 22. 12, биће усмерена на морске плодове уловљене у Русији, а прерађене у трећим земљама – укључујући Кину, главног увозника руских морских производа.

Ембарго се односи на рибу и ракове уловљене у водама под јурисдикцијом Руске Федерације или на пловилима под руском заставом изван руских вода, чак и ако је ова морска храна касније поново прерађена ван Русије.

"Забрањен је увоз и улазак у Сједињене Државе, укључујући увоз ради уласка у спољнотрговинску зону која се налази у Сједињеним Државама, таквог лососа, бакалара или ракова", наводи се у саопштењу Канцеларије за контролу стране имовине Министарства финансија.

Прве америчке санкције на руску морску храну уведене у марту 2022. забраниле су морске производе који се извозе директно у Сједињене Државе, али су дозволиле да се ти производи слободно крећу америчким потрошачима ако су први пут прерађени у другој земљи.

Занимљиво је, међутим, да док Американци забрањују увоз руске рибе, немају ништа против плодова мора пореклом из јапанских вода контаминираних водом из Фукошиме.

Сједињене Државе, како је недавно открио Ројтерс, почеле су да масовно купују јапанску морску храну за снабдевање тамошње војске као одговор на кинеску забрану таквих производа уведену након што је Токио пустио у море пречишћену воду из ове нуклеарке.

image