Свет

Јапански премијер јео живу рибу из мора код Фукушиме (ВИДЕО)

Кишида је хтео да покаже како испуштање воде из нуклеарне електране неће довести до негативних последица по здравље људи
Јапански премијер јео живу рибу из мора код Фукушиме (ВИДЕО)© Tanjug/Kyodo News via AP

Како би показали да је све у реду са рибом код Фукушиме, места где се испушта пречишћена радиоактивна вода из нуклеарне електране, премијер Јапана Фумио Кишида и неколико његових министара конзумирали су морске плодове из те регије.

Овим чином хтели су да покажу како испуштање воде неће довести до негативних последица по здравље људи, преноси јапанска агенција Кјодо.

Јапански министар економије, одговоран за нуклеарну политику, Јасутоши Нишимура, рекао је да је Кишида јео сашими од бранцина и хоботнице.

"Морамо да обавестимо људе у земљи и иностранству о квалитету морских плодова ухваћених у мору у близини нуклеарног комплекса Фукушима", рекао је Нишимура.

Јапанске власти су прошлог четвртка саопштиле да је започет процес испуштања пречишћене воде у Тихи океан из нуклеарне електране Фукушима, уништене у разорном земљотресу и цунамију у марту 2011. године.

Међународна агенција за атомску енергију саопштила је да је јапанска метода испуштања воде у складу са глобалним безбедносним стандардима и да ће имати "занемарљив" радиолошки утицај на људе и животну средину.

Кина је, са друге стране, оштро критиковала испуштање воде и увела је општу забрану увоза морских плодова из Јапана.

image