Свет

"Шпигл": Немачку чека талас банкрота клиника у 2024.

Нешто више од половине клиника пријавило је негативан годишњи салдо у 2022, а потенцијално ће нарасти на више од три четвртине (78 одсто) до краја 2023
"Шпигл": Немачку чека талас банкрота клиника у 2024.www.globallookpress.com © IMAGO/Zoonar.com/Yuri Arcurs peo

Према проценама Немачког болничког удружења (ДКГ), у тој земљи ће у наредној години банкротирати више клиника него икада раније, а разлог су све већи трошкови ангажовања особља и потрошног материјала.

"Бележимо знатно више несолвентности него иначе, 2024. прети да буде рекордна година по броју банкрота. У 2023. већ је забележено 40 банкрота, наредне године овај број ће се потенцијално удвостручити због великог раста трошкова запошљавања особља", изјавио је шеф ДКГ-а Гералд Гас за "Шпигл".

Око половине клиника (54 одсто) пријавило је негативан годишњи салдо у 2022, а очекује се да би могао да порасте на више од три четвртине (78 одсто) до краја 2023. Према истраживању, 71 одсто болница очекује даље погоршање стања у 2024. години. Само четири одсто очекује побољшање.

Пораст неликвидности бележи се и у установама фокусираним на здравствену негу – иако још није забележен пад броја уговора на пољу амбулантне или стационарне неге, засад је два одсто мање слободних места у старачким домовима за годину дана.

image