Свет

Десантис: Дисквалификација Трамп у Мејну отвара Пандорину кутију

Некадашњи председник САД је уклоњен са гласачког листића на председничким изборима у Мејну, на основу клаузуле о учествовању у побуни из 14. амандмана америчког Устава
Десантис: Дисквалификација Трамп у Мејну отвара Пандорину кутију© Tanjug/Nick Rohlman/The Gazette via AP

Гувернер Флориде и кандидат за председника САД Рон Десантис изјавио је данас да дисквалификација бившег председника САД Доналда Трампа са избора у савезној држави Мејн "отвара Пандорину кутију".

"Идеја да један бирократа на извршној позицији може једнострано да дисквалификује некога са функције отвара Пандорину кутију. Можете ли да дозволите републиканском државном секретару да дисквалификује Бајдена са избора", упитао је Десантис гостујући на "Фокс њузу".

Трамп је уклоњен са гласачког листића на председничким изборима у Мејну, на основу клаузуле о учествовању у побуни из 14. амандмана америчког Устава.

Државна секретарка Мејна Шејна Белоуз је претходно саопштила да Трамп више не може да се кандидује за председника САД у тој савезној држави јер његова наводна улога у нападу на Капитол 6. јануара 2021. године представља кршење 14. амандмана Устава САД, који забрањује обављање јавне функције онима који су "учествовали у побуни".

Одлука државне секретарке Мејна уследила је после децембарске пресуде Врховног суда Колорада којом је Трамп искључен са избора у тој савезној држави.

image