Свет

Аустрија се договорила с Бугарском и Румунијом: Улазак у Шенген ваздушним путем

Путници из ове две државе неће више морати да на аеродромима пролазе кроз терминале за треће земље
Аустрија се договорила с Бугарском и Румунијом: Улазак у Шенген ваздушним путем© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda, File

Аустрија је постигла споразум са Бугарском и Румунијом око уласка у Шенгенску зону ваздушним путем, а обе земље су испуниле аустријске захтеве, саопштило је аустријско министарство спољних послова. То конкретно значи да путници из ове две државе неће више морати да на аеродромима пролазе кроз терминале за треће земље.

Документ је послат председавајућој земљи ЕУ, Шпанији, а сада је на председништву и Европској комисији да спроведу у дело бугарску и румунску апликацију за улазак у Шенгенску зону, пренео је бечки "Курир".

Након разговора о уласку у Шенген ваздушним путем половином децембра, који су обавили министри унутрашњих послова три земље, преговори су финализовани.

Аустрија је захтевала повећања мисија Фронтекса у Бугарској и Румунију, издвајање финансијских средстава од Европске комисије за стабилну заштиту спољних граница ЕУ у две земље, као и строжу контролу на копненим границама у Бугарској и Румунији за тражиоце азила, посебно из Авганистана и Сирије, који се тренутно налазе у Аустрији.

Ова одлука ће ступити на снагу у марту 2024. године, пренела је бугарска новинска агенција БТ.

image
VV inauguration
banner