Економија

Сијарто раскринкао Бугаре: Објаснио зашто је Бугарска ипак одлучила да укине накнаду на руски гас

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, увођење акцизе било је "скандалозан и непријатељски корак", потпуно супротан правним правилима ЕУ
Сијарто раскринкао Бугаре: Објаснио зашто је Бугарска ипак одлучила да укине накнаду на руски гас© TANJUG

Бугарске власти одлучиле су да укину накнаду на транзит руског гаса након што је Мађарска запретила да ће ставити вето на улазак земље у шенгенску зону, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Раније је бивши премијер Бугарске Бојко Борисов, у разговору са премијером Мађарске Виктором Орбаном, рекао да ће Софија на захтев мађарске стране укинути акцизу на транзит руског гаса преко своје територије.

Према речима Сијарта, увођење акцизе било је "скандалозан и непријатељски корак", потпуно супротан правним правилима ЕУ. Тим кораком се створила претња да се обуставе испоруке гаса Мађарској, Србији и Северној Македонији, чему су се бугарске власти "ругале".

"Јасно смо ставили до знања Бугарима да ће, ако наставе са овим угрожавањем безбедности мађарског снабдевања енергентима дуго времена, ставити вето на њихово чланство у шенгенској зони. А пошто ће та одлука бити донета следеће недеље, сада су одједном почели да покушавају да укину овај закон. Ако се овај закон заиста укине, онда ћемо, наравно, и ми повући нашу одлуку о вету", поручио је Сијарто. 

Бугарска је 13. октобра увела накнаду од 20 лева (10 евра) по мегават-сату транзита руског гаса, што је приближно петина тренутне ТТФ основне цене гаса (50 евра по мегават-сату).

Обично транзитне накнаде не прелазе неколико процената стварне цене гаса. "Фајненшел тајмс" је бугарске тарифе описао као "казнене", које се обично намећу да би се обуздале активности противника.

Бугарски министар финансија Асен Василев је потврдио да је циљ владе смањење профита "Гаспрома". Мађарска и Србија су у заједничкој декларацији навеле да акције Бугарске угрожавају њихово снабдевање енергијом.

image
VV inauguration
banner