Свет

Ирански политичар: ШОС и БРИКС треба да иду путем дедоларизације

БРИКС ће играти важну улогу у енергетском сектору, односно у производњи, транспорту и потрошњи енергије, као и у новим технологијама и аерокосмичкој области, каже заменик министра спољних послова Ирана за економску дипломатију Мехди Сафари
Ирански политичар: ШОС и БРИКС треба да иду путем дедоларизацијеwww.globallookpress.com © Li Yahui/XinHua

Шангајска организација за сарадњу (ШОС), попут БРИКС-а, треба да иде путем дедоларизације и трговине националним валутама, изјавио је заменик министра спољних послова Ирана за економску дипломатију Мехди Сафари.

"'Дедоларизација' значи да ће земље обављати трговинске трансакције у својим националним валутама. Не само у БРИКС-у, већ мислим и да ШОС треба да иде тим путем. Осим тога, БРИКС ће играти важну улогу у енергетском сектору, односно у производњи, транспорту и потрошњи енергије, као и у новим технологијама и аеро-космичкој области", казао је Сафари.

Он је додао да најважнији проблем представљају три питања: први је производња енергије, други – транспорт енергије и трећи потрошња енергије, као и да сва три питања решава БРИКС.

Сафари је истакао да ће чланство Ирана у БРИКС-у пружити тој организацији огроман потенцијал у области транзита, енергетике, конкретно нафте и гаса и нових технологија.

"Приступање Ирана БРИКС-у пружиће овој организацији огромне могућности. Једна од њих је транзит, друга је енергетика, било да је у питању нафта или гас, трећа су нове технологије и научна област", указао је.

Ирански дипломата је нагласио да су ШОС и БРИКС највећи произвођачи и потрошачи нафте и гаса, због чега је БРИКС тржиште које обухвата скоро половину света, док је ШОС тржиште на регионалном нивоу, које само по себи може имати утицај, и "то је ситуација у којој су сви на добитку".

Према његовим речима, Иран не види потребу да се придружи Светској трговинској организацији (СТО), јер су регионалне организације попут БРИКС-а, ШОС-а, Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и Организације за економску сарадњу, чији је Иран члан, заправо сличне СТО.

image
VV inauguration
banner