Србија и Балкан

Скупштина наставила рад: На дневном реду гласање о новој Влади Србије

Седници присуствује 146 народних посланика
Скупштина наставила рад: На дневном реду гласање о новој Влади Србије© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Народна скупштина Србије наставила је рад, а на почетку заседања председница скупштине Ана Брнабић констатовала је да седници присуствује 146 народних посланика.

Једина тачка дневног реда је избор нове Владе Србије и полагање заклетве председника и чланова.

Очекује се да би након завршетка расправе, која је почела јуче, посланици требало да гласају.

У наставку расправе посланица Снежана Пауновић поновила је да ће странка из које долази, Социјалистичка партија Србије, подржати нову владу и бити њен партнер.

Говорећи о јучерашњем експозеу мандатара за састав нове владе Милоша Вучевића, она је рекла да је "траса коју сте зацртали добра и надам се да је ништа неће пореметити". Она је замолила да се нарочита пажња посвети категорији расељених са КиМ и њиховом тешком материјалном положају.

Мирослав Алексић из Народног покрета Србије критиковао је превелики број министара у новој влади, истичући да она има више ресора него она у Сједињеним Америчким Државама или Русији.

Алексић је критиковао и појединачна кадровска решења у новој влади, а грађане Србије позвао да изађу на локалне изборе 2. јуна. 

Мандатар Милош Вучевић одговорио је на замерку о бројности владе, рекавши да је 2000. влада имала 36 министара, да је влада Зорана Ђинђића имала седам потпредседника, а 2008. било је 29 министарстава.

Обраћајући се посланицима, Драган Ђилас из Странке слободе и правде рекао је да ће и ова влада бити небитна јер ће се одлуке доносити на Андрићевом венцу као и до сада. Он је изнео мишљење да нова влада неће моћи да уради ништа добро за Србију.

Расправа, иначе, протиче уз доста увреда и оптужби на личном основу, као и уз добацивања током излагања посланика.

Такође, посланици опозиције највећи део расправе посветили су критиковању кадровских решења у новој влади, док се много мање расправља о експозеу који је јуче изложио мандатар Вучевић.  

Миленко Јованов из Српске напредне странке, реагујући на Ђиласов иронични предлог да би у новој влади требало да буду и Милорад Додик и Ненад Нешић, јер су ионако на сваком већем скупу у Србији, како је рекао, позвао да се не дозволи вређање Републике Српске у српској скупштини. Подсећајући на раније оптужбе опозиције да је 40.000 људи из РС гласало у Србији, Јованов је истакао да људи из РС "овде нису уљези, него наша браћа и сестре и увек су добродошли".

На седници, која је почела јуче, мандатар за састав нове владе Милош Вучевић поднео је експозе.

У трочасовном обраћању народним посланицима, Вучевић је, између осталог, истакао како ће влада коју предлаже у највећој мери бити влада континуитета, као и да пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки приоритет Србије.

Навео је и да ће највећи изазов новог кабинета бити одбрана суверенитета, да ће бити предложено обавезно четворомесечно служење војног рока, али и да ће приоритет владе бити подизање и очување животног стандарда грађана Србије.

Парламенту је предложио 31 члана кабинета, међу којима има осам нових личности, док ће три особе после извесног времена поново бити у влади.

Вучевић је предложио и да нова влада има четири потпредседника и пет министара без портфеља.

Посланици владајуће коалиције најавили су да ће гласати за нову владу, а опозиција је критиковала њен састав.

Када се заврши расправа уследиће гласање и полагање заклетве нове владе, чиме почиње да тече њен мандат.

image