Свет

Велика Британија: Почиње шестодневни штрајк лекара, пацијентима ускраћена нега

Претходни штрајкови довели су до померања термина за скоро милион амбулантних прегледа и операција
Велика Британија: Почиње шестодневни штрајк лекара, пацијентима ускраћена нега© Tanjug/Owen Humphreys/PA via AP

Од данас ће десетинама хиљада пацијената у Енглеској бити ускраћена медицинска нега због великих поремећаја које ће изазвати шестодневни штрајк млађих лекара.

Добротворне здравствене организације су упозориле да ће пацијенти чији су термини одложени, укључујући и оне са малигним обољењима и проблемима са видом, бити узнемирени и изложени ризику да се њихово здравствено стање погорша, преноси лондонски дневник Гардијан.

Удружење пацијената саопштило је да би безбедност пацијената могла бити угрожена јер болнице имају премало особља да би се избориле са штрајком који је почео у 7 сати ујутро по локалном времену.

Министру здравства и Британском медицинском удружењу (БМА) упућен је апел да ангажују посреднике који би помогли у решавању дуготрајног спора око плата млађих лекара након што су преговори вођени пре Божића завршили у ћорсокаку.

Овај штрајк је већ десета обустава рада младих лекара од марта. Претходних укупно 28 дана колико су провели у штрајковима довело је до померања термина за скоро милион амбулантних прегледа и операција.

image